2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Motorok hajtotta rekordkísérleti eszközök

A következő rekordkísérletbe egy autót is szeretne bevonni Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok és Gulyás Kiss Zoltán kaszkadőr, így egyszerre három jármű lenne egy időben a levegőben. A következő terv 1-2 éven belül valósulhat meg, akárcsak a hétvégi reko
2008. szeptember 10. szerda 18:36 - Hírextra
"Két éve fogalmazódott meg az ötlet és azóta technikai és egyéb okok miatt halasztódott a rekordkísérlet és a gyakorlás is sok időt elvett" - mondta Veres Zoltán. A hétvégi rekord lényege az volt, hogy Gulyás Kiss Zoltán motorral ugratott át egyik rámpáról a másikra és abban a pillanatban, amikor a levegőben volt, elsuhant alatta a repülőgéppel Veres Zoltán.

A Guinness-rekord hitelesítő azt mérte, hogy ebben a pillanatban a két jármű milyen messze van egymástól. A távolságot 2 méter 42 centiméterben állapította meg. "Azt volt nehéz eltalálni, hogy szinkronban legyen a két jármű, hiszen a repülőgép több mint 60-70 métert tesz meg másodpercenként, míg a motoros kevesebb mint egy másodpercet lebegett a két rámpa között" - fogalmazott Veres Zoltán.

A legnagyobb ellenfél az időjárás volt. Az eredetileg szeptember ötödikére, péntekre tervezett időpontot az erős szél miatt át kellett tenni vasárnapra. A nagy odafigyelést, precizitást igénylő rekordot végül harmadik kísérletre sikerült véghezvinni Etyeken a filmgyár területén.

A rekordról szóló oklevelet az Angliából érkezett Guinness hitelesítő állította ki és adta át Veres Zoltánnak és Gulyás Kiss Zoltánnak. "Túl vagyunk a rekordon, most már az újabbakon törjük a fejünk. Szeretnénk a jövőben egy autót is bevonni ebbe a rekordkísérletbe, így egyszerre három jármű lenne a levegőben. Úgy gondolom 1-2 éven belül lehet ezt megvalósítani" - tett hozzá Veres Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását