2024. április 26. - Ervin

Hazánk az egyetlen meghívott

Magyarország a szeptember 21-i németországi gyermekvilágnap egyetlen meghívott külföldi vendége, egyben a rendezvény díszvendége. Mindezt a berlini szervezők erősítették meg kedden az MTI-nek a világnapi ünnepséget beharangozó nemzetközi sajtótájékoztatón
2008. szeptember 9. kedd 17:10 - Hírextra
Magyarország meghívását az ország ismertségén és elismertségén túl a nagykövetséggel és a Magyar Turizmus Zrt. berlini külképviseletével fenntartott kapcsolatokkal, illetve együttműködéssel, s nem utolsósorban azokkal a Németországban is nagyra becsült erőfeszítésekkel magyarázták, amelyeket a magyar illetékesek tettek és tesznek a gyermekek támogatása, s jogaik védelme érdekében.

Heide-Rose Brückner, a gyermekek jogait képviselő német akciószövetség vezetője az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy a gyermekek világnapja egy 1954-es ENSZ-határozatra vezethető vissza.

A világszervezet ugyanis első ízben akkor szólította fel a tagországokat arra, hogy évente legalább egy napot szenteljenek a gyermekeknek, ez a nap legyen az ő ünnepük, s egyben figyelmeztesse a társadalmakat a velük szembeni felelősségre. A világnap Németországban több rendezvényhez is kötődik, a központi ünnep azonban szeptember 21-én lesz, s arra ezúttal Berlinben, mégpedig a német főváros szívében, a Potsdamer Platzon és környékén, csaknem 60 ezer négyzetméteren kerül sor.

A rendezvényt támogatja a német parlament, továbbá a kormány is. Az idei németországi világnap fővédnöke Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, aki egyben az egynapos eseményt megnyitja.
Az érdeklődésre jellemző, hogy a tekintélyes szponzorok - elsősorban a Volkswagen - által támogatott rendezvényre mintegy 300 ezer látogatót várnak. A szervezők azt remélik, hogy az idei világnappal még inkább sikerül ráirányítani a figyelmet a gyermekekre, s jogaik biztosításának szükségességére, amit jelez a "Minden gyermeknek vannak jogai" (Alle Kinder haben Rechte) mottó is.

A keddi sajtótájékoztatón Peisch Sándor nagykövet ismertette a gyermekek, illetve a családok támogatása érdekében hozott magyarországi intézkedéseket, majd Pap Mária, a Magyar Turizmus Zrt. berlini külképviseletének vezetője számolt be a díszvendégstátusszal járó törekvésekről, a magyar bemutatkozás főbb súlypontjairól.

Mindezt Pap Mária az MTI-nek úgy összegezte: "A hagyományos turizmus mellett szeretnénk új célcsoportokat megszólítani, mégpedig a gyermekeket, a családokat, a fiatalokat." A külképviselet-vezető szerint ezért is különös jelentősége van a mostani felkérésnek, amelynek eleget téve most Magyarország "új arcait" kívánjuk bemutatni.

Ennek megfelelően a társkiállítók, köztük a szállodaláncok sem a hagyományos ajánlataikkal érkeznek Berlinbe, hanem elsősorban családi ajánlatokkal, középpontban a családoknak, illetve a gyermekeknek kínált élményekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását