2024. május 5. - Györgyi

Lehullt a függöny a Rent utolsó Broadway-előadásán

Utoljára játszották a hét végén a Broadwayn a Rent című nagysikerű musicalt, ami több mint ötezer előadást ért meg az elmúlt évek során.
2008. szeptember 8. hétfő 14:50 - Hírextra
A vasárnapi, 5124. előadást álló ovációval, és ugyanakkora lelkesedéssel fogadta a közönség, mint a 12 évvel ezelőtti bemutatót.

"Ahogy a premieren tettük, ezt az előadást is Jonathan Larsonnak ajánlottuk" - mondta el Adam Kantor, a darab egyik színésze a musical zeneszerzőjére és írójára utalva, aki 35 éves korában, közvetlenül a bemutató előtt hunyt el.

Az AIDS-korszak tombolása közepette egy East Village-i bérlakásban játszódó zenés darabot Puccini Bohémélet című operája ihlette. A show-nak akkora rajongótábora lett, hogy szereplői még becenevet is kaptak: "Rentheads"-ként (Rent-fejek) emlegetik őket.

A sikeres Broadway-műből Chris Columbus azonos címmel filmet is forgatott. A rendezőnek annyira tetszett a színházi változat, hogy néhány szereplőt át is emelt a mozis produkcióba.

"A Rent nem egy korosztálynak készült. Nagyon széleskörű nézőközönséget vonzott. Az emberek korra való tekintet nélkül szerették. Ezért maradhatott fenn" - értékelte Allan S. Gordon, a darab egyik producere, aki belátta ugyan, hogy itt az ideje a búcsúnak, ám kissé viccesen megjegyezte, hogy a történelmet írt musicalt azért talán jövőre ismét színre kellene állítania.

Az utolsó előadás végén az aktuális szereplőkön kívül a több rangos díjat - köztük a Tony-díjat és a Pulitzer-díjat - elnyert mű régebbi szereposztásainak művészei is színpadra léptek, és együtt énekelték a tomboló közönséggel a show legismertebb dalát, a Seasons of Love-ot.
A musicalt számos országban szintén műsorra tűzték, Magyarországon Rent - Bér bérlet címen a Rock és Musical Színház mutatta be 2001-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását