2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A koncertközpont az Opus2010, a tudásközpont a Kaptár nevet viseli

A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont az Opus2010, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont pedig a Kaptár nevet viseli az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 2010-re megvalósuló, várhatóan ősszel kezdődő nagyberuházásai közül - közölte a
2008. szeptember 8. hétfő 11:02 - Hírextra
A latin opus szó munkát, művet jelent, egyben jelzi, hogy az adott mű hányadik a szerző alkotásai közül. Emellett az alkotás keletkezési idejét és fontosságát is jelöli, a zenetörténetben az érdemtelennek tartott vagy alkalmi kompozíció nem kapott opus-számot. A Kaptár kifejezés pedig arra utal, hogy emberek tömegei egyért, a tudásért dolgoznak - magyarázta a nevek jelentését Mészáros András.

A főigazgató utalt rá: a legmegfelelőbbnek tartott neveket tíz, illetve tizenegy tagú szakmai zsűri 308 javaslat közül választották ki. Az értékelés kiemelt szempontja volt, hogy segítsék az épületek jövőbeni megismertetését és idegen nyelvekre is könnyen lefordíthatóak legyenek.

A 45 milliárd forint költségvetésű pécsi EKF-programnak négy nagyprojektje van. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Közterek és parkok revitalizációja, a koncertterem, valamint a tudásközpont.

Az ezer embert befogadó koncertterem mintegy 6 milliárd forintból, a belváros közelében épül fel. Olyan épület lesz, amelynek fő funkciója komolyzenei hangversenyek megtartása, de a zenekaroknak fenntartott helyiségek átrendezhetők konferenciák és fórumok résztvevőinek fogadására is.

A tervek alapján az ingatlan a környezetébe szervesen illeszkedik, könnyen megközelíthető, s hosszú távon is jól hasznosítható, költséghatékonyan működtethető, lehetővé téve a Pannon Filharmonikusok mellett több pécsi együttes sikeres tevékenységének folytatását, Pécs kulturális kínálatának bővítését.

A tudásközpontra mintegy 4,5 milliárd forintot költenek. A 14 ezer négyzetméter területű, modern ingatlan integrálja a városi, a megyei és a Pécsi Tudományegyetem központi könyvtárát, helyet biztosít egyetemi oktatáshoz, egyúttal olyan közösségi helyként funkcionál, amely összegyűjti az embereket, és ahol az átlagolvasóktól a kutatókig mindenki gyarapíthatja tudását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását