2024. április 16. - Csongor

Négyszáznyolcvan tételes árverés

Négyszáznyolcvan tételt kínál kétnapos, szeptember 16-17-i szezonnyitó aukcióján a BÁV. Az árverés anyagát szeptember 14-ig kiállításon mutatják be az V. kerületi Bécsi utcai impozáns aukciósházban.
2008. szeptember 7. vasárnap 19:15 - Hírextra
Szokásosan gazdag az ékszerfelhozatal. A reprezentatív válogatásban a 19-20. század szinte valamennyi ékszertípusa képviselteti magát az olcsó, néhány tízezer forintos tételektől a milliót közelítő, sőt azt meghaladó árú nyakékekig, függőkig, karékekig vagy fülbevalókig. A legtöbbet, 1,2 millió forintot, egy női szolitergyűrűért kérnek, míg a párját már 800 ezer forintért meg lehet szerezni. Briliánsok díszítik az igazgyöngysoron függő art deco medált, amelynek kikiáltási ára 650 ezer forint. Szívet dobogtatók a női art deco ékszerkarórák, 100 és 400 ezer forint között. De válogathatnak a férfiak is márkás Doxa, Schaffhausen vagy Longines karórák között, 120 és félmillió forintért.

A 19. század közepén készült az a gyémántokkal gazdagon ékesített, remekmívű, masniról csüngő, szívalakú hajtincstartó medál, amelyet tulajdonosa időközben átalakítva kettéválasztott. A viktoriánus kori ékszer így két tételként szerepel az aukción, 450, illetve 250 ezer forintos kikiáltási áron. Briliánsokkal díszes arany keret foglalja körül a csiszolt és faragott jádekő Buddhát. A modern ékszer függőként hordható és 250 ezer forint az induló ára.

A második napi festményárverésen néhány nagy név mellett sok kis mester munkájával találkozhat az érdeklődő. Iványi Grünwald Béla, Pleidel János, Mácsai István, Duray Tibor, Vén Emil, Szász Endre festményekért 100 és 350 ezer forintos kezdő árról lehet licitálni. Az alföldi iskolát Kurucz D. István, Fejér Csaba, Moldován István képviseli (55 és 120 ezer forint között). P. Bak Jánosnak nemrég rendezett emlékkiállítást a BÁV, most 50 és 100 ezer forintért több tájképét, virágcsendéletét aukcionálják. Jelen vannak a kortársak, Szabó Zoltán, Schéner Mihály, Haraszty István, Kováts Albert, Tóth István, Barabás Márton mellett a fiatalok, Brauer Ildikó, Nádas Alexandra is.

Eredeti grafikákat kedvező áron kínálnak Rippl-Rónai Józseftől, Rudnay Gyulától, Székely Bertalantól, Szántó Piroskától. Míg sokszorosított grafikát, rézkarcot Szabó Vladimírtól, szitanyomatot Kass Jánostól és Bak Imrétől néhány tízezer forintért. S egy igazi gyöngyszem, a naiv festő Vankóné Dudás Juli Galga-völgyi falusi mulatsága mindössze 26 ezer forintot kóstál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását