2024. május 5. - Györgyi

Vágatlanul alkot

Emlékezetből viszi fel a vászonra kétezer tégelyből a festékeket, színárnyalatokat a teljesen vak harkivi Dmitro Didorenko, Ukrajna egyik legfelkapottabb festője.
2008. szeptember 4. csütörtök 08:33 - Hírextra
A különleges festési technikával alkotó Didorenko 1991-ben vakult meg, amikor kirándulás közben egy második világháborús aknára lépett. A baleset után senki nem gondolta, hogy a Harkovi Iparművészeti Főiskola sokat ígérő, tehetséges, de világtalanná vált diákja fényes festői karriert fut be - írta szerdán a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása.

A cikk szerint az elmúlt 17 évben a vak művész a saját maga által kifejlesztett, egyedülálló módszerrel 335 képet festett, amelyek élénkségükkel, színgazdagságukkal, telített tónusaikkal valósággal elbűvölik a nézőt. Didorenko vásznain nincs ideje megszáradni a festéknek, a magángyűjtők szinte a keze alól kapkodják ki a festményeket.

Balesete után a festő sokáig reménykedett látása visszatérésében, de miután megértette, hogy az állapota végleges, munkához látott. A szín- és térkompozíciókat tapintással kezdte el készíteni. Jelenleg a festéshez saját kezűleg készített, több száz mintázó eszközt is használ. Kezdetben alig negyven színárnyalattal dolgozott, de ma már kétezer tónust használ, ennyi festéktartó tégelynek a helyét tudja ugyanis emlékezetből.

Noha Didorenko ma Ukrajnában az egyik legnevesebb és legeladhatóbb festő, nem pihen a babérjain. Arra készül, hogy külföldön is megméretteti magát: képeit nemzetközi árveréseken ajánlja fel a művészet szerelmeseinek.

Sok szakember kétkedve fogadja a vak művész alkotásainak hitelességét, a tárlatain nemegyszer vetették fel neki professzorok, művészettörténészek, hogy nem egyedül készíti a képeit. Didorenko, aki a szakma hitetlenkedését bókként fogadja, a kérdéssel kapcsolatban kifejtette: az ő művészete nem csak ihleten, hanem józan, egzakt, már-már matematikai számításokon is alapul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását