2024. április 26. - Ervin

Óriási gazdasági károkat okoz a kábítószer-fogyasztás

Az illegális kábítószer-fogyasztás hozzávetőleg 14,7 milliárd eurós kárt okozott Ausztria gazdaságának 2002-ben, az össztársadalmi veszteség az idén azonban már 26,1 milliárdra nőhet - állítja Walter Hauptmann salzburgi jogpszichológus most közzétett átfo
2008. szeptember 3. szerda 11:50 - Hírextra
Az elemzés nem csupán a közvetlen egészségügyi károsodásokat és kiadásokat vette figyelembe, hanem a másodlagos tényezőket is, köztük a kábítószeres bűnözés hatásait, a munkahelyek elvesztését, a jövedelem-kieséseket és a munkaképesség csökkenését.

A kutató összesítése szerint a 8,3 milliós lélekszámú alpesi országban a vizsgált évben, 2002-ben 72 ezer olyan kábítószerfüggő volt, akit "problémás drogfogyasztónak" lehet tekinteni. Azoknak a számát, akik életükben legalább egyszer kipróbáltak valamilyen ajzószert, Hauptmann 940 ezerre becsülte.

Alaposan leszedte a keresztvizet a kábítószer-fogyasztás megelőzésére indított szövetségi programról. "A foganatosított intézkedések ellenére a droghasználat évi 11,7 százalékkal növekszik. Józan ésszel csak azt lehet mondani, hogy a program fabatkát sem ér" - vélekedett. A maga részéről sokkal következetesebb és keményebb fellépését szorgalmazott, beleértve a büntetések szigorítását is.

A szövetségi egészségügyi minisztérium és egyéb hatósági szervek kétségbe vonták a jogpszichológus megállapításait. A tárca kábítószerügyben illetékes koordinátora kijelentette, hogy az ő számításuk szerint az ausztriai kábítószer-fogyasztók legföljebb fele annyian vannak mint amennyit a tanulmány szerzője megjelölt. Az utóbbi azzal vágott vissza, hogy az eddigi felmérések elsősorban közgazdászok és egészségügyi szakértők bevonásával történtek, ő viszont figyelembe vette például a bűnüldöző szervek és kriminológusok "tapasztalati értékeit" is.

Szakmai körökben ugyancsak kifogás érte az elemzésnél alkalmazott módszert, azt azonban a legtöbben elismerik: ilyen szerteágazó, tudományos igényű munka még nem készült az ausztriai droghelyzetről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását