2024. május 2. - Zsigmond

Személyi kérdésekről később beszélne Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc szerint azután lehet tárgyalni személyi kérdésekről, ha már van megállapodás a programról, és akkor ezeket az MSZP kongresszusa elé kell vinni és támogatást kérni hozzá. A miniszterelnök erről az ATV Egyenes beszéd című műsorának adott in
2008. szeptember 2. kedd 20:00 - Hírextra
A kormányfő úgy fogalmazott: egy szakértői kormány "akár még jó is lehet", de csak egy folyamat végeként. Mint mondta, nem az a legfőbb kérdés, kik a nevek egy szakértői kormányban, hanem a mögöttük álló pártok - amelyek képviselői szavaznak a parlamentben - és a programok. Vagyis a programvita nem megkerülhető - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, nem lehet elütni ezt a helyzetet azzal, hogy "jöjjenek a szakértők", hiszen az is fontos, mire kapnak felhatalmazását. "Először meg kell állapodni a programban, utána legitim módon fel lehet tenni minden személyi kérdést. Miért ne lehetne?" - mondta az interjúban.

A miniszterelnök álláspontja szerint a szocialista adójavaslat felelős, okos, jó kompromisszum. Hangsúlyozta: nem fog csak azért népszerű dolgokat mondani, mert közelednek a választások, inkább olyat mond, amiben "van erő és felelősség".

Gyurcsány Ferenc azt várja az SZDSZ-től, hogy ismertessék a saját javaslataikat és mondják meg, melyek azok az indítványok, amelyeket a cselekvési tervből támogatni tudnak. Tárgyaljunk úgy, ahogyan az olyan partnerekhez illik, amelyek tíz évet együtt kormányoztak - hangoztatta a miniszterelnök. Szavai szerint a megegyezés nem egy pillanat műve, tárgyalni és küzdeni kell érte.
Úgy vélte, az SZDSZ jelenlegi politikájába nem illene bele, ha nemet mondana az MSZP tárgyalási ajánlatára. Megjegyezte, hogy a szabad demokraták amúgy sem mondtak mindenre nemet, hiszen - emelte ki - például Sándor Klára pozitívan nyilatkozott az oktatásban tervezett intézkedésekről, és ehhez kapcsolódóan több dologban egyetértés van a két párt között.

A kormányfő normálisnak tartja, hogy az adóügyek kapcsán vita van egy liberális és egy szocialista párt között. "Akkor is volt vita, amikor együtt kormányoztunk, ezek voltak mindig a legnehezebb kérdések. Én ettől nagyon nem ijednék meg. Le kell ülni és meg kell beszélni" - jelentette ki.
Gyurcsány Ferenc szerint a politikai logika azt diktálja, hogy találjanak megoldást, mert mind a két párt hasonlóképpen látja az ország legnagyobb gondjait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását