2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nagy átalakításokra készül a Fidesz

A Nemzetbiztonsági Hivatal megszüntetését tervezi a kormányra készülő Fidesz.
2009. szeptember 3. csütörtök 07:46 - HírExtra
A titkosszolgálattal kapcsolatos valamennyi fideszes lépés, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának bojkottálása, illetve a szervezet elleni lejáratási kísérletek e cél megvalósítása érdekében történtek - állítják a napilap forrásai.

Orbán Viktor belbiztonsági tárcát hozna létre kormányában, ahol a rendőrség és az elhárítás közös irányítás alatt működne.

A kiszivárgott elképzelések szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (a fegyveres szervek belső elhárítása) megszűnne, illetve más néven fuzionálna. Ez lényegében olyan politikai rendőrség lenne, mely a terrorizmus, az extrémizmus ellen, a gazdaságbiztonság és az alkotmányvédelem érdekében, továbbá a kémelhárításban, illetve a biztonsági ellenőrzésekben kapna önálló, a jelenleginél szélesebb hatáskört. Mindezt egy, a rendőrség irányításával megbízott csúcstárca alá rendelve, mely esetleg a börtönügyet, vagyis a mai büntetés-végrehajtást, valamint a pénzügyőrség bűnügyi szakterületét is magához vonná a jelenlegi Igazságügyi és Rendészeti, illetve a Pénzügyminisztériumtól.

Egy a lapnak nyilatkozó, hamarosan nyugdíjba vonuló NBH-tiszt elmondta, meggyőződése, hogy a titkosszolgálat jelenlegi állapotáért a Fidesz is felelős. Mint fogalmazott, ebben az évben sok tapasztalt szakembernek "megüzenték", hogy a következő kormány alatt nem számítanak munkájukra, illetve hogy magát az NBH-t sem kívánják tovább működtetni jelenlegi formájában. Ennek tudható be, hogy igen sokan azt a lehetőséget választották, hogy kérelmezik szolgálati vagy öregségi nyugdíjazásukat - ismerteti a Népszava.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 3. 09:10
És tessék mondani: Ez az új IZÉ persze kikerül az országgyűlés ellenőrzése alól? Naná, hogy egy pártirányítású minisztériumnak legyen alárendelve!
VIGYÁZAT! A történelem nehogy megint önmagát ismételje!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását