2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A krízisalap nem kampánypénz

A szociális krízisalap nem az MSZP kampányköltségeinek fedezésére szolgál; a kormány által létrehozott krízisalap az arra rászorulókat segíti - reagált Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója vasárnap sajtótájékoztatón Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a párt szombati választmányi gyűlésén elhangzott beszédére.
2009. július 12. vasárnap 14:55 - HírExtra
A frakcióigazgató kiemelte: a munkájukat elvesztő, anyagi gondokkal küzdő állampolgárokon segít az egymilliárd forinttal alapított, ma már 5,5 milliárd forinttal rendelkező krízisalap, amelyhez a Fidesz még nem járult hozzá egyetlen forinttal sem. A segítő szándék megkérdőjelezését ugyanakkor "pártpolitikai beavatkozásnak" nevezte a szolidaritás programjával szemben.

A Fidesz - ha komolyan gondolja azt, hogy a krízisalapból kiutalandó összegek nem a megfelelő helyekre kerülnek - "nem kíván segítséget nyújtani, sőt, meg kívánja osztani azokat, akik tehetősek és adhatnak, és azokat is, akik rászorulnak a segítségre" - fogalmazott.

Tóbiás József utalt arra, hogy a válság mindenkit sújt, baloldali, jobboldali, liberális és konzervatív állampolgárokat egyaránt. A társadalmi szolidaritást és a segítséget viszont csak úgy lehet elvárni a tehetősektől - mondta -, ha a politika is egységes ebben a kérdésben. Orbán Viktor azonban a társadalom megosztását tekinti céljának, holott egy felelős ellenzéki pártnak a krízisalap programjával együtt kellene működnie - hangoztatta.

A baloldal, "ha a történelem úgy hozza, hogy ellenzékbe kerül", ebben a szerepben is vállalja majd "a szolidaritás nem csak verbális, retorikai szólamait, hanem annak konkrét, személyes cselekedeteit is", mert a politika nem rugaszkodhat el a társadalmi elvárásoktól - közölte.

A krízisalapra szükség van, ezért az állampolgárokat arra kell biztatni, hogy segítsenek több százezer családnak - erejükhöz és lehetőségeikhez képest - az alap feltöltésével kilábalni a válságból.
A frakcióigazgató kitért arra, hogy a Pénzügyminisztérium honlapján nyomon követhető, hogy mekkora az összeg aktuális állása. Az elosztásba az önkormányzatokat bevonják, mert ott bírálják el, hogy kik azok, akik önhibájukon kívül kerültek krízishelyzetbe, nem tudják fedezni számláikat, és a kormányzatnál kimerítették az alkalmi segélyt.

Az önkormányzatok jegyzői megküldik a Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz a kérelmeket, ahol egy méltányossági tanács dönt a 20 és 50 ezer forint közötti összegek odaítéléséről, ami különösen méltányos esetben felemelkedhet maximum 100 ezer forintig. A segélyeket egyszeri alkalommal folyósítják - tette hozzá.

Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának szombati tisztújító ülésén többi közt azt mondta, hogy aki "a szocialisták által kitalált" szolidaritási alapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába fizet be. E szolidaritási alap helyett vissza kellene tenni azt a pénzt, amit elloptak, mert ha nem loptak volna, "nem kellene ilyen merőben szokatlan, európai civilizációkban szinte példátlan módon pénzt kunyerálni jobb módúaktól a szegényebb emberek számára" - hangoztatta a pártelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását