2024. április 28. - Valéria

1600 év után újra Athénéhez imádkoztak

Pallasz Athénéhez, a bölcsesség görög istennőjéhez imádkozott kétezer ember az athéni Akropoliszon vasárnap, hogy az megakadályozza a szobrok és építészeti maradványok múzeumokba szállítását. Papnőjük szerint 1600 éve nem volt hasonló összejövetel - és mé
2008. szeptember 2. kedd 06:22 - Hírextra
Vasárnap az ókori görög vallás követői gyűltek össze az athéni Akropoliszon, és Athénéhez imádkoztak, hogy állítsa meg a szobrok és épületmaradványok múzeumba szállítását.

Állításuk szerint a vallás negyedik századi eltűnése óta ez volt az első ilyen összejövetel.

Az Ellinaisz vallási közösség neve betűszó, az "Ókori Görög Hívők Szent Társasága" rövidítése. Doretta Peppa papnő vezetésével az ősi vallás felelevenítéséért küzdenek. Ellenszegülnek annak a minisztériumi rendeletnek is, amely megtiltotta az imát számos ókori templomban. Az egyesület 34 taggal alakult meg 2005-ben.

Peppa becslése szerint kétezer ember gyűlhetett össze vasárnap, hogy a bölcsesség istennőjéhez, Pallasz Athénéhez imádkozzanak a két és fél ezer éves Akropolisz megóvásáért és a város megkíméléséért.

Nem hiszem, hogy véletlen egybeesés volna, hogy a szertartás kezdetekor eleredt az eső, és pont a végén állt el - vélekedett a papnő.

A görög kormány számos építészeti emléket költöztetett el az év elején az Akropoliszról egy betonból és üvegből épült múzeumba. Az Ellinaisz szerint az épület "hihetetlen építészeti szörnyszülött, amely meggyalázza a görög kulturális örökséget".

A vallási közösség januárban már tartott egy ceremóniát Zeusz templomában.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását