2024. április 27. - Zita

Udvarhelyi öreg székelykapu Ópusztaszeren

Két héten belül megáldják azt az Udvarhelyszékről származó, 1913-ban faragott öregkaput, amelyet már felállítottak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - mondta az MTI-nek Kovács Piroska máréfalvi néprajzkutató.
2008. szeptember 1. hétfő 12:52 - Hírextra
A székely kapuk szakavatott ismerője elmondta: a kapu Böjte Csaba ferences szerzetes ajándéka. Ezzel akarta meghálálni a nagyvilágban élő magyaroknak, hogy anyagi segítséget nyújtottak az általa vezetett, erdélyi ferencesek által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, iskolák, óvodák támogatására létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára.

Éppen Udvarhelyszéken tartózkodott Böjte atya és Horváth Gábor, az ópusztaszeri emlékpark igazgatója, közösen akarták kiválasztani, hogy melyik legyen az a kapu. Felkeresték a székely kapuiról és kapufaragó mestereiről híres Máréfalvát, meglátogatva a Kovács Piroska által vezetett tájházat és kapumúzeumot.

"Itt mutattam meg nekik egy darabjaira szedett székelykaput, amelyet Dávid Mózes mester faragott és festett 1913-ban, s amelyet ingyen felajánlottam nekik" - mondta Kovács Piroska. Felidézte: a páratlan szépségű remekművet ő maga vásárolta nemrégiben egy 86 esztendős fenyédi gazdától, aki már nem tudott áldozni az évszázados munka felújítására.

"Ragaszkodtam ahhoz, hogy helyi mesterek újítsák fel a remekművet" - jelentette ki Kovács Piroska, aki a kapufaragó mesterek - Szima András és Lukács Sándor - munkájának megfizetésére is talált önzetlen adakozót a székelyudvarhelyi Lázár Imre harangöntő mester személyében. Megjegyezte, hogy ez utóbbi már adományozott egy harangot az ópusztaszeri emlékparknak.

Mint mondta, a szakszerű restaurálást követően a mesterek Ópusztaszeren állították fel a múlt héten a kaput, itt szentelik majd fel szeptember 14-én a "szobori búcsúként" emlegetett Mária-ünnep alkalmával.

A kapu megáldását szeptember 14-én tartják Kiss-Rigó László püspök és Böjte Csaba atya közreműködésével a 14 órakor kezdődő liturgikus szertartás keretében - emlékeztetett Kovács Piroska, hangsúlyozva: a szervezők nagyon szeretnék, ha az eseményen minél több magyar ember jelenne meg, éljen a határ bármelyik oldalán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását