2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Továbbra is feszült a szlovák-magyar viszony

Gyurcsány Ferenc szerint a nemzetiségi kérdés keseríti meg ezt a kapcsolatot, Robert Fico szintén az általa negatívnak tartott magyarországi jelenségekkel indokolta a két ország feszült viszonyát
2008. szeptember 1. hétfő 20:35 - Hírextra
Továbbra sem lesz hivatalos magyar-szlovák kormányfői találkozó, de a két miniszterelnök rendszeressé teszi az informális megbeszéléseit. Erről állapodott meg Robert Fico és Gyurcsány Ferenc Brüsszelben, amelyet az EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése előtt tartottak. A két ország közötti konfliktus oka - a magyar álláspont szerint - az, hogy a pozsonyi kabinet kettős kommunikációt folytat: egyrészt magyarellenes kijelentéseket tesz, másrészt kétoldalú találkozókat szorgalmaz.

* Slota megint durván beszólt

Fico a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy még mindig érvényes az a meghívás, amelyben magyar kollégáját hivatalos látogatásra invitálta. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban arra mutatott rá: a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének örömét újra és újra nemzetiségi problémák keserítik meg. Mint mondta, egyszerre kell a lelkiismeretükre hallgatni és kötelességüket teljesíteni.

"Kettős felelősségünk van: a két szomszédos országnak együtt kell élnie, kereskednie kell, építenie kell kulturális, tudományos kapcsolatait, de bármennyire is szépek az ezeken a területeken elért eredmények, ha beárnyékolják érzékeny megjegyzések" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Még jó néhány kötetlen találkozót kell megszervezni, mielőtt sor kerülhet a formális találkozóra - szögezte le, fontosnak mondva, hogy a hivatalos állami látogatást ne terheljék az említett problémák. A gondok megbeszélésére szerinte eleve alkalmasabbak a "kevesebb külsőséggel, több természetességgel járó alkalmak".

Gyurcsány Ferenc kifejtette: a magyar-szlovák kapcsolatok kétarcúak. Egyik oldalról talán soha nem látott, intenzív gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jellemzik, a schengeni határok megnyitásával a polgárok találkozása is sokkal könnyebb, mint korábban, másfelől viszont a viszonyt "folyamatosan be tudják árnyékolni a ki nem beszélt vagy éppen nagyon is túlbeszélt nemzetiségi problémák egyes elemei".

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy egy nemrég publikált felmérés szerint a 15 éves szlovák fiatalok 40 százaléka "nem baráti" érzéseket táplál a magyarokkal szemben. Úgy vélte, ez nem elsősorban politikai kérdés - egyes szlovák politikusok felelőtlen kijelentéseivel nemcsak az a baj, hogy önmagukban sértőek, hanem hogy a fiatalok ezeket a megjegyzéseket szajkózzák.

"Ezek a kijelentések szinte megoldhatatlan feladat elé állítanak bennünket" - vélte a kormányfő, hozzátéve, hogy "Magyarországon sokan árulásnak tartanák", ha úgy tárgyalnának formálisan, mintha nem lennének ezek a kijelentések. Hozzátette: a kormány annak is tudatában van, hogy például a szlovák kormánykoalíciós tagpártot vezető Ján Slota kijelentéseit nem lehet összekeverni Szlovákia politikájával.

Robert Fico az MTI kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta, hogy nem hisz az említett közvélemény-kutatásoknak, mert az ezeket készítő, az országban működő nem kormányzati szervek "alapvetően azt a politikát gyakorolják, hogy minél rosszabb a szlovák kormánynak, annál jobb".

"Kitalált közvélemény-kutatásoknak, odadobott hazugságoknak is tanúi voltunk már" - mondta a szlovák miniszterelnök. Fico arról is beszélt, hogy a szlovák kormányt is "zavarják bizonyos dolgok, amelyek Magyarországon történnek".

"Nem szeretném, ha azt, ami a két oldalon történik, erőteljes kijelentésekre szűkítenénk, vagy néhány olyan ember viselkedésére Magyarországon, akik nem férnek a bőrükbe" - fogalmazott a szlovák miniszterelnök, majd feltette a kérdést: "mi a veszélyesebb, az erőteljes kifejezések, vagy egy félfasiszta szervezet, amely Magyarországon menetel". Hozzátette, hogy erről nem is akar beszélni, hanem pozitív dolgokról. Fico leszögezte: azt szeretné, ha a magyarok és szlovákok Szlovákiában jól élnének. Kijelentette: rossz lenne, ha a magyar-szlovák kapcsolatok minősége nem tudná leküzdeni a negatív megnyilvánulásokat.

"Én olyan kormány miniszterelnöke vagyok, amely betartotta a 2006-ban tett ígéretét, és semmit nem változtatott az ország területén élő nemzeti kisebbségek status quo-ján" - szögezte le. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly kétoldalú dokumentumot írtak alá a közös múltról és közös jövőről. Mint mondta, ezt most röviden kiértékelték. Megállapították, hogy "ennek a kerete megfelel a magyar-szlovák együttműködésnek". Felkérték a külügyminisztereket, hogy a közeljövőben bővítsék ki a dokumentumot.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását