2024. május 3. - Tímea, Irma

Teljes értékű képzésre kell törekedni

A főpolgármester szerint ahhoz, hogy a fogyatékkal élők teljes életet élhessenek, a képességeiket és készségeiket maximálisan kifejlesztő oktatási intézményekre van szükségük.
2008. szeptember 1. hétfő 13:50 - Hírextra
Demszky Gábor (SZDSZ) a hétfői fővárosi tanévnyitón a most átadott óbudai, San Marco utcai készségfejlesztő speciális szakiskola diákjai előtt azt mondta, ha lehetséges, a fogyatékkal élő diákok oktatását integrált iskolákban kell biztosítani.

A városvezető az MTI-nek arról beszélt, hogy a fiatalok túlnyomó többségének 16-18 éves korára "konkrét" szakmai tudásra vagy a későbbi felsőfokú tanulmányaikat megalapozó tudásra van szükségük.

A fővárosi oktatási rendszernek piacképes, a munkaerő-piacon jól eladható tudást kell biztosítania az intézményeiben tanuló diákok számára - hangoztatta.

Demszky Gábor szerint a pályakezdők ma nagyobb eséllyel léphetnek a munkaerő-piacra, mint néhány éve, esélyeiket azonban meghatározza, mennyire jutnak piacképes tudáshoz.
A főváros leghosszabb nevű intézménye, teljes nevén az Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon korábban két másik helyszínen, a II. kerületi Csalogány és Kavics utcában működött, ám a most induló tanévre elkészült az új, összevont fővárosi intézmény a San Marco utcában, egy korábbi egyházi szeretetotthon, az úgynevezett Irgalomház épületében.

Az intézmény 175, részben középsúlyos értelmi fogyatékos, 3-24 éves korú fiatalnak biztosít oktatást, nevelést és fejlesztést.

A főpolgármester közölte, az összevont intézmény kétmilliárd forintos felújítása volt a főváros idei legnagyobb léptékű beruházása. A kiosztott sajtóanyag szerint 2001 és 2008 között az önkormányzat 10,7 milliárd forintot fordított iskoláinak felújítására és fejlesztésére. Az említett összeg közel felét, 5,2 milliárd forintot a főváros EIB-hitelből fedezte.

A hivatalos tanévnyitón több mint egy órás műsort adtak az intézmény fogyatékkal élő diákjai; Demszky Gábor ennek hatására nem mondta el tervezett beszédét, és elismerésül azt közölte: a főváros saját forrásból egy firenzei szakmai kirándulásra küldi az iskola kórusát.
Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes a tanévnyitón arról beszélt: szeptembertől új korszak kezdődik a fővárosi oktatásban.

Mint mondta, Budapesten a középfokú oktatás és szakképzés átalakításával új országos modellt, az ország legnagyobb önkormányzati ellátó-szolgáltató rendszerét hozták létre. Megmutatjuk, hogy zökkenőmentesen át lehet alakítani az oktatási rendszert - tette hozzá az oktatási ügyekért felelős városházi politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását