2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hétfőtől tilos kidobni az elhasznált akkukat!

Hétfőtől tilos kidobni, vagy házilag megsemmisíteni az elhasznált akkumulátorokat. Több tízezer forintra büntethetik azt, aki mégis megteszi és rajtakapják. Jövőre - várhatóan - már az elemeket is csak a gyűjtőkonténerekben lehet leadni. Most 12 ezer ilye
2008. szeptember 1. hétfő 07:52 - Hírextra
Az Európai Unió által megkövetelt intézkedés szerint a használt akkukat még hulladéklerakóba sem szabad vinni. Balázs Gábor, a környezetvédelmi minisztérium vezető főtanácsosa azt mondta: "Csökkenteni próbálják a toxikus anyagok mennyiségét, amik az akkumulátorokban jelen lehetnek. Ez egyrészt a higany, másrészt a kadmium."Ezek ugyanis rákot okozhatnak.

Az új jogszabály azt is előírja, hogy a gyártóknak az eddiginél nagyobb arányban kell begyűjteniük a környezetre veszélyes hulladékokat. És nem csak az akkumlátorokat, hanem a mindennapi életben használatos elemeket is.A szaktárca a gyártókkal eddig már több mint 12 ezer gyűjtőpontot alakított ki országszerte.

A használt akkumulátorokat és elemeket saválló konténerekben tárolják. Újra hasznosításuk egyelőre gondot okoz, mert itthon nincs olyan üzem, ahol az ilyen veszélyes hulladékokat fel lehetne dolgozni. Ezért külföldre viszik, a költségeket a gyártók állják.

A kereskedőknek még nem kötelező visszavenniük a használt elemeket, de 2009 júliusától már igen. A legtöbb szakáruház azonban már eleget tesz az uniós követelményeknek.

Az Electro World osztályvezetője, Herczeg Károly elmondta, ezekből egyelőre 4-500 darabot visznek hozzájuk havonta. Magyarországon évente 2000 tonna elemet és 19 ezer tonna akkumulátort adnak el.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását