2024. április 25. - Márk

Büntetőeljárás hűtlen kezelés miatt a veszprémi Rajk-emlékmű ügyében

Rajk László Veszprémben felállított 1956-os emlékművével összefüggésben feljelentés tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.
2008. szeptember 1. hétfő 19:10 - Hírextra
A főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen - fűzte hozzá Váradi Piroska, megjegyezve, hogy az ügyről egyelőre mást nem tud elmondani.

Bősze Ferenc, a feljelentést tevő veszprémi ügyvéd szerint "mutyizás zajlik" a Rajk-emlékmű körül, s szerinte a városvezetés "nem kíván ebből ügyet csinálni". Ugyanis nem az a lényeg, hogy az emlékművet a veszprémi színházkertben van vagy máshol állítják fel, hanem az, hogy "a várost meglopták", arra a célra, amit Rajk úr meghirdetett, az emlékmű alkalmatlan - hangsúlyozta Bősze Ferenc.

"A legnagyobb bűnnek én nem azt tartom, hogy ebben a szoborügyben egymilliót loptak, ötöt vagy tízet, ezt majd a rendőrség kideríti, engem az zavar, hogy egy pályázó leírt öt zászlóelemet, azokat nevesítette is, azaz elmondta, hogy a forradalom melyik szegmenseit jelenti az öt elem, majd ebből úgy csinált meg négyet, hogy azt sem mondta, Habakuk" - fogalmazott az ügyvéd, megjegyezve: az öt nevesített zászló egyikét "a kompozícióból kilopták".

"Egyet tudok, hogy amit ő ígért, annak eltűnt a kétharmada" - jelentette ki az ügyvéd, megjegyezve: nincs gránáttömb sem, eltűntek a sodronyok, s nem is az ígért anyagból valósult meg az emlékmű, nemes acél helyett közönséges vasból.

Az biztos viszont, hogy nem vitték közgyűlés elé a változtatásokat 2006 októberéig, márpedig a testület döntött arról, hogy "ezt 20 millió forintért megrendelik" - mondta Bősze Ferenc. Megjegyezte: sőt 10 milliót még rátettek az alapozásra, összesen tehát "kifizettek 16 plusz 10 milliót".

Már most, hogy kit terhel büntetőjogi felelősség és kit nem - a közgyűlési összehívásáért felelős polgármestert, a szerződés aláíróját, aki az alpolgármester, vagy a kapcsolattartót, aki a városfejlesztési iroda vezetője volt -, nem az én tisztem eldönteni, ez a nyomozóhatóság dolga - vélekedett a feljelentő ügyvéd.

Bősze Ferenc végül közölte, hogy ötmillió forintnyi nem vagyoni kárt "helyezett kilátásba" vele szemben Rajkék ügyvédje.

Rajk Judit, Rajk László felesége az MTI-nek elmondta: "semmilyen levelükben, semmiféle összegről nem volt szó". Szerinte Bősze Ferenc állításai - amelyek már megjelentek egy veszprémi hírportálon -, "nem felelnek meg a tényeknek, nem valósak". A hírportált kérték is helyreigazításra, ám ezt nem tették meg, s emiatt bírósághoz fordulnak - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Bősze Ferenc ellen indítandó pert pedig fontolóra veszik. Közölte azt is, hogy hivatalosan még nem tudnak a rendőrségi eljárásról.

Az építési hatóság korábban első és másodfokon is elrendelte a Rajk László által készített 1956-os emlékmű bontását - a művész 2006. október közepén állította fel a szobrot a veszprémi Színházkertben -, jelenleg azonban bíróság foglalkozik az üggyel, mivel a bontási határozat ellen végrehajtási kifogással élt a kivitelezést végző Köztigon Kft., mely céget Rajk László és felesége jegyez.

Az ügyben a Veszprém Megyei Bíróság elfogultságot jelentett be, s a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki az eljárás folytatására; az új eljáró bíróság első intézkedésként a bontási határozatot hivatalosan is felfüggesztette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását