2024. február 22. - Gerzson

A dzsesszújságírók megválasztották az év zenészét

Az amerikai dzsesszújságírók az Év muzsikusának választották Herbie Hancock dzsesszzongoristát. A 400 tagot számláló tekintélyes testület nemcsak a két hete egyszerre két Grammy-díjat nyert "River: The Joni Letters" című albumért, hanem Hancock életművéér
2008. június 20. péntek 17:58 - Hírextra
A Veszprémi Ünnepi Játékokon erre a koncertre a legdrágábbak a belépők, majdnem 17 ezer forint a felső szekció. Hancock másfél éve koncertezett a Margitszigeten a most szintén díjjal elismert Lionel Loueke társaságában.
Herbie Hancock Chicagóban született 1940. április 12-én. Hétéves korától klasszikusokat játszott; kilencéves volt, amikor először közönség elé állt. A dzsessz tizenéves korában kezdte foglalkoztatni. 11 évesen már a Chicagói Szimfonikusokkal adta elő Mozart D-dúr zongoraversenyét.
Oscar Peterson és Bill Evans hatására hamarosan jazzt kezdett játszani, miközben az elektronika iránt is érdeklődött, így az egyetemen egyszerre tanult villamosmérnöknek és zenésznek. Húszéves volt, amikor Donald Byrd felfedezte, két évvel később már az egyik vezető jazzkiadónál, a Blue Note-nál volt szólistaként szerződése. 1963-ban megjelent Takin’ Off című bemutatkozólemeze jelentős sikert aratott.
Hancock ekkor került be a műfaj elitjébe: Miles Davis meghívta kvintettjébe Wayne Shorter, Tony Williams és Ron Carter mellé. Öt évig játszott a formációban. Szólókarrierje is felfelé ívelt, zenét komponált Antonioni Nagyítás című filmjéhez, és a Blue Note-nál sorra jelentek meg lemezei, amelyeken olyan muzsikusokkal játszott, mint Freddie Hunbbard, Lee Morgan vagy Grant Green.
A dzsesszmuzsikusok közül elsőként alkalmazott szintetizátort. A jazz-elektro és a funk műfajt tágította. 2001-ben a techno és a hip-hop műfajok előadóival kezdett együtt dolgozni, majd Michael Breckerrel és Roy Hargrove-val vett lemezre egy koncertet Miles Davis és John Coltrane emlékére. Számtalan koncertje mellett részt vesz a jazz oktatásban, és rendszeresen muzsikál együtt új tehetségekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását