2024. április 29. - Péter

Gellért téri metróépítés

Várhatóan legkésőbb októberben kiadja a bányakapitányság az engedélyt a Gellért téri metróépítkezés ügyében - mondta Klados Gusztáv, a metróépítés operatív menedzsere a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, ellenzéki képviselők kérdésére válaszolva.
2008. augusztus 28. csütörtök 19:00 - Hírextra
A Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője, Tarlós István a metróépítés negyedévi jelentéséről szóló vitában elmondta: véleménye szerint vannak olyan szervezési problémák, amelyek veszélyeztethetik a 4-es metró európai uniós támogatását. A politikus arról érdeklődött, mennyi ideig kell a pajzsoknak állniuk a Fővám tér előtt; megkérdezte azt is, befolyásolja-e az európai uniós támogatást az, hogy a kivitelező Bamco cég vasúthatósági engedély nélkül építkezett a Gellért térnél.

Emlékeztetett rá: az érvényes vasúthatósági engedély feltétele, hogy a Gellért téri 80 méteres peron meghosszabbítható legyen további 40 méterrel, a Bamco azonban "beleépített" a kritikus 40 méterbe. Arra volt kíváncsi, az új vasúthatósági engedély kiadása mennyivel növeli a beruházáshoz szükséges időt. Érdekelte az is, igaz-e, hogy a vasbeton elemeket, úgynevezett tübingeket Pozsonyban gyártják és közúton szállítják Budapestre, miközben a fővárosban is volt akkor egy előregyártó telep.

Klados Gusztáv, a metróépítés operatív projektmenedzsere tájékoztatójában elmondta: a Gellért téri állomáskomplexum része az úgynevezett "vágánykapcsolati műtárgy", amely az állomástól mintegy 100 méterre épül és az a funkciója, hogy a vonatok átjárását biztosítsa egyik vágányról a másikra.

Mint mondta, a Bamco leírta a kivitelezési tervben, hogyan kívánja ezt megépíteni, de elcsúszott az építkezéssel, és úgy próbálta gyorsítani a munkálatokat, hogy nem az eredeti terveknek megfelelő sorrendben építkezett, és más módszerrel.

Ez azonban a DBR szerint nem szerződés szerinti teljesítés, a megváltozott munkasorrend miatt megváltozott az építés kockázata is, ezért fordultak a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bányatörvény szerint a munkasorrend megváltoztatására engedélyt kellett volna kérnie a Bamcónak a bányakapitányságtól.

Mint mondta, az NKH szerint is engedélyköteles lett volna a munkasorrend megváltoztatása, ezért leállíttatta a pajzsokat, amelyeket a Bamco később újra elindított, végül az NKH még egyszer leállította a pajzsokat.

A dokumentáció a bányahatóság előtt fekszik, szerdán érkezett meg a lista, hogy a Bamcónak milyen kiegészítéseket kell benyújtania - mondta. Hozzátette: véleménye szerint szeptember végére, október közepére megkaphatja a Bamco az engedélyt.

Arra a kérdésre, mennyibe kerül majd, hogy a fúrópajzsoknak állniuk kell a Fővám téri állomás előtt, elmondta: Malajziában részt vett egy metróépítésen, ahol egy, a budapestinél sokkal nagyobb, 13 méter átmérőjű pajzs leállása napi 20 ezer euróba került. Mint mondta, a Bamcónak igazolnia kell az állás miatti költségeit, de az várhatóan kevesebb lesz a napi 20 ezer eurónál.
Azt elismerte a szakember, hogy a tübingeket Pozsony mellett gyártják, de - mint mondta - a kivitelező döntött úgy, hogy onnan szerzi be. A szakember tájékoztatóját a képviselők elismeréssel fogadták és többen dicsérték közérthetősége miatt.

Demszky Gábor főpolgármester a képviselőknek elmondta: tavaly november óta tudja, hogy a Gellért téri állomás előtt le kell állítani a pajzsokat, mert nem készültek el a szükséges műtárgyak.
"Láttuk, tudtuk, terveztük" - mondta. Hozzátette: többször - például az alagútépítésnél és a Fővám téri építkezésnél - úgy tapasztalták, a kivitelező a megvalósíthatóság önköltsége alatt vállalta el a munkát, és igényekkel lép fel kivitelezés közben, hogy pénzéhez jusson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását