2024. április 28. - Valéria

Fantáziátlan Fidesz

2002 óta a kormány elköltött 23 milliárd forintot úgy, hogy semmilyen nyoma, haszna, értelme nem volt. Ezért a témáért sajtótájékoztatót hív össze a Fidesz, pedig a 23 milliárd forint 6 év alatt állami kiadásként nem más, mint aprópénz.
2008. augusztus 27. szerda 07:29 - Kőrösi Viktor Dávid
Az MSZP háza táján finoman szólva sincs minden rendben, de legalább tudják, hogy ha nem muszáj, akkor nem kell megszólalni. A Fidesz, ha már kényszerét érzik a megszólalásoknak, lehetne egy kicsit kreatívabb ahelyett, hogy a kommunikációs kiadásokkal foglalkozik már hónapok óta. Őszintén szólva, már egy kicsit fárasztó, hogy nyakkendős hangfalak gombnyomásra mondják ugyanazt a mantrát. Ennek az országnak sok más baja van, amivel foglalkozni kellene.
Igyekszünk néhány tippet adni.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban tornyosulnak a problémák, egyre világosabb, hogy különböző okokból ugyan, de az állam (kormány) képtelen megvédeni a magyar termelőt a felvásárlói önkénytől. Ennek következtében a gazdálkodók szépen lassan tönkremennek, ugyanis ha nem sikerült gyors eredményt elérni (aktuális most a léalma nyomott áron való felvásárlása), háztartások mehetnek tönkre.

A megoldási lehetőségeken vita van. Egy piacgazdaságban nem lehet a piaci folyamatokba állami kézzel belenyúlni – szól az érv az egyik oldalról, a másik oldalról pedig azzal válaszolnak, hogy a magyar termelő érdeke az első, utána jön a piacgazdaság. Dűlőre kéne jutni a kérdésben, mely politikai természete miatt rá van szorulva a pártok – legalább részleges – egyetértésére. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy tisztességes versenyt garantáló jogszabályok nem elrettentő erejűek, s szintúgy a Gazdasági Versenyhivatal.

Társadalmi problémák

A magyar társadalom az elmúlt évszázadban hatalmas megrázkódtatásokon ment keresztül. A két világháború összes következményével, a népirtásokkal, Trianonnal valamit kezdeni kell. A politikai elit ezeket a kérdéseket tabuként kezeli, ami csak belefolytja a társadalomba az érzéseket, véleményeket és sok esetben az indulatokat. A kezelésre egyelőre sem a szándék, sem képesség nem látszik a döntéshozók részéről.

A gyűlöletbeszéd-törvény körüli viták sem egy konkrét jogszabályról szólnak, s megkockáztatható, hogy még csak nem is elvi (szólásszabadság- és egyéb alapjog-korlátozás) alapokon vitatott, hanem a polémia az átélt traumákban gyökerezik. Mit lehet mondani, s mit nem, kell-e feltétlenül büntetni? A Fidesz igazán állást foglalhatna abban, hogy mi az álláspontja a kérdéssel kapcsolatban. Amíg ez a kérdés nincs megoldva, addig ne csodálkozzon senki, hogy egyesek utcaköveket dobálnak.

Rendszerváltás vesztesei

Már közhely, de továbbra is égetően fontos kérdés a rendszerváltás vesztesei helyzetének kezelése. A mélyszegénység csak a bűnözésnek, a bűnözőknek és az uzsorásoknak kedvez, senki másnak. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociális kölcsönre vonatkozó ötletéről sem nagyon hallani a politikai diskurzust, annak idején Kondorosi Ferenc és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szólalt meg a kérdésben. Szerintem sokan vagyunk kíváncsiak arra, hogy mi a Fidesz véleménye, illetve megoldási javaslata.

Mielőtt bárki is félreérti: a kérdés nem cigánykérdés, hanem a mélyszegénység kérdése. Miért nincs erről szó? Ki a hibás? Gyurcsány? Lehet, sőt, nagy részben bizonyosan ő is, de akkor tessék megindokolni, hogy miért és hol hibázott.

Fogyunk

Egyesek szerint biztos tök mindegy, hogy 5 millióan vagy 15 millióan vagyunk, bár azt hiszem, normális esetben ha valaki ránéz a demográfiai helyzetre, akkor azért elsápad. Fogyunk, ezt tudjuk. A nyugdíjkorhatár emelése csak egy darabig megoldás, de ugye senki nem gondolja komolyan, hogy idővel 85 évesen fogunk embereket nyugdíjba küldeni? Az egyetlen ember a közéletben, aki rendszeresen foglalkozik a kérdéssel Bogár László, viszont írásai meglehetősen visszhangtalanok maradtak. A létbiztonság, s a gazdasági stabilitás egyre erősödő hiánya csak fokozni fogja a munkanélküliséget, a nyugdíjalapba pedig egyre kevesebb pénz kerül.

A kérdéssel kapcsolatban hallani lehetett véleményeket, amelyek szerint támaszkodni lehetne a határon túli magyarságra. Azokra a nemzetrészekre, amelyekkel jelentősen megromlott a viszony 2004. december 5-e óta (ebben a kérdésben lenne értelme a Gyurcsány a hibás matricának). A kapcsolatokat helyre kell állítani, a sebeket be kell gyógyítani. Ebben a kérdésben sem szólal meg a Fidesz (leszámítva az évente egyszer megrendezett bálványosi szabadegyetemet), mint ahogy abban sem, hogy hogyan lehetne a magyarországi munkaerőpiacot úgy feltölteni, hogy a határon túli magyar közösségek is megmaradjanak, s gyarapodjanak.

Van téma

Lehet miről beszélni, hiába van politikai uborkaszezon. Addig, amíg az ország, sőt, a nemzet előtt egyelőre megoldatlan problémák tornyosulnak, addig kár azon pörögni, hogy a kormány mennyit költött önreklámra. Egyébként is huszadrangú dolog, de hónapok óta ezt hallgatva már egyenesen fárasztja az embert. Közben meg az igazán fontos kérdések a háttérben várják a megoldást. Ideje lenne a lényeges kérdésekre terelni a szót, hogy ez a nemzet végre leküzdje a kisebbségi érzését, s magabiztosan elindulhasson a fejlődés útján. Tessék csemegézni a fentiekből.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását