2024. április 27. - Zita

Az iskolák fogadják el a tankönyvekre is az iskolakezdési utalványokat!

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) kifogásolja, hogy az iskolák nem fogadják el a munkáltatók által adott iskolakezdési támogatási utalványt, ha a szülők a tankönyvek megvásárlásánál akarják felhasználni a kapott összeget - közölte a szerv
2008. augusztus 27. szerda 14:46 - Hírextra
A tapasztalatok szerint a szülők többsége szeretné tankönyvvásárlásra fordítani a munkáltatójától kapott iskolakezdési támogatást, de az iskolák nem fogadják el az utalványt, ezért sokszor szükségtelen dolgokra kénytelenek felhasználni a támogatás összegét.

Az MSZOE ezért felkéri az iskolákat, fogadják el a munkáltatók által kiadott vásárlási utalványokat, és ne kényszerítsék a szülőket, hogy saját zsebükből fizessék ki a tankönyvcsomag árát, amikor munkáltatójuk jelentős összeggel járul hozzá iskolakezdési kiadásaikhoz.

A szervezet egyben azt javasolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékeseinek, intézkedjenek, hogy az iskolák legyenek kötelesek elfogadni a különböző cégek iskolakezdési támogatáshoz kiadott utalványait.

Az MSZOE közleményében kitér arra, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a munkáltató a közoktatásban tanuló gyermek számára 20.700 forint értékig egyszeri adómentes iskolakezdési támogatás adhat a szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján.

A támogatás gyermekenként adható, akár mindkét szülőnek. Házastársak esetén a két "szülő" külön-külön is kaphat iskolakezdési támogatást, akkor is, ha egy munkahelyen dolgoznak, összesen akár 41.400 forintot.

A szervezet szerint ugyanakkor kifogásolható, hogy a szülők helyett a gyermeket nevelő nagyszülő, gyám, nevelőszülő vagy más nevelésre jogosult nem kaphat iskolakezdési támogatást.

A munkáltatói iskolakezdési támogatást a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására lehet fordítani. A vásárlásról szóló számlát a munkaadó nevére kell kiállítani.

A munkáltató tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító utalványt is adhat a szülőknek, amelyet országosan 11 ezer üzletben - hipermarketek, szupermarketek, könyvesboltok, papír-írószer üzletek, valamint ruházati üzletek, sportboltok - lehet beváltani.

A számla ellenében vagy utalványra kapott támogatás a szülő, illetve házastársa számára nem minősül jövedelemnek, ezért adó- és járulékmentes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását