2024. április 18. - Andrea, Ilma

Világszínvonalú rákkutatás

Szakács Gergely az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetéből tér haza Budapestre és alakítja meg kutatócsoportját az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) által odaítélt kutatási támogatásból - tudta meg az MTI a pályázati nyertes kutatótól.
2008. augusztus 27. szerda 14:40 - Hírextra
A támogatás évi 50 ezer eurót (napi áron 11, 7 millió forintot) jelent három esztendőn át. Az EMBO-nak nincs saját kerete, a tagországok által befizetett díjakból fizeti a kutatási támogatásokat. Szakács Gergely azon a pályázaton nyerte el a kutatási támogatást, amely saját laboratórium felállításának segítésével ösztönzi a fiatal tudósjelölteket arra, hogy hazájukba visszatérve legyenek részesei az európai tudományos életnek.

Szakács, aki az MTA Enzimológiai Intézetétől kapta tervéhez a befogadó nyilatkozatot, abba az intézménybe tér vissza, ahonnan tíz éve elindult az Egyesült Államokba. "Akkor azzal foglalkoztam, hogyan pumpálják ki a rákos sejtek a kemoterápiánál alkalmazott gyógyszereket" - emlékezik vissza a kezdetekre Szakács Gergely.

A multidrogrezisztencia jelenségének leírása, hatásmechanizmusának tisztázása ma is érdekli az orvosbiológust. Ennél azonban tovább lép, amikor arra keres választ, mely vegyületek képesek szelektíven csak azokat a rákos sejteket elpusztítani, amelyek rezisztenssé váltak. "Biológiailag aktív anyagok adatbázisát tanulmányozva bukkantam rá arra a kis molekulasúlyú vegyületcsaládra, melyek laboratóriumban elpusztították ezeket a sejteket" - mondta a kutató.

Szakács munkája részben alapkutatás, arra kíváncsi, hogyan éri el hatását a sejtekben a vizsgált vegyület. A mechanizmus ismeretében terápiás megoldást is találhatnak a többszörös gyógyszerrezisztenciára - véli Szakács.

A két éve indult EMBO-program 2007-es támogatottja volt Pál Csaba, aki a Szegedi Biológiai Központban és Reményi Attila, aki az ELTE-n hozhatja létre saját kutatócsoportját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását