2024. április 23. - Béla

Zsidó kulturális bemutató

A zsidó kulturális identitás erősítésére rendezvénysorozatot tart Bejahad (együtt) címmel Abbáziában és Fiuméban (Rijeka) a horvát zsidó közösség vasárnapig.
2008. augusztus 26. kedd 15:53 - Hírextra
Az eseményeket Amir Muzur, a fürdőváros polgármestere és Vladimir Salomon, a Bejahad igazgatója indította útjára. Emlékeztettek arra, hogy a volt Jugoszlávia területén mintegy hatezer zsidó él és a közösségnek az a törekvése, hogy a fiatalokat megismeresse a zsidó kultúrával.

Ezért meghívtak a régióból 45 ifjat - 24 és 35 év közöttieket - és Izraelből is érkeztek fiatalok. Hoztak magukkal filmeket, s tartanak tánc és képzőművészeti órákat.

Emellett 15 programot mutatnak be a zsidóságról a volt Jugoszláviában. Kiemelten foglalkoznak a zsidóság és a muzulmánok európai együttélésével, hogy kevesebb legyen a feszültség a két népcsoport között.

Az idei találkozón a fő téma a jiddis kultúra (a kelet-európai zsidóság kultúrája) lesz, és erről előadást tart Viktor Zmegac professzor. Pénteken családi sabbatot (szombat beköszöntét) tartanak, majd szombaton közös imádságon vesznek részt a fiumei (Rijeka) zsinagógában Kotel Da-Don horvát főrabbi vezetésével. Ő a holokauszt utáni első főrabbi Horvátországban. Kinevezésekor, 1998-ban költözött Zágrábba Budapestről - ahol tanult - magyar feleséggel.

A zsidó kulturális hét zárásaként vasárnap Julian Rachlin hegedű- és brácsaművész, Misha Maisky cselló- és Lily Maisky zongoraművész ad kamarakoncertet az abbáziai Kvarner szálló Kristály-termében - olvasható a Javno című horvát hírportálon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását