2024. április 28. - Valéria

Az MDF számos törvényjavaslatot nyújt be ősszel

A Magyar Demokrata Fórumnál a nyáron sem volt uborkaszezon, a párt munkával töltötte az elmúlt bő három hónapot is, és ősszel számos törvényjavaslatot nyújt be a parlamenthez - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke kedden az MTI-nek.
2008. augusztus 26. kedd 15:44 - Hírextra
Végre valódi összefogás születhet az igazán fontos kérdésekben - jelentette ki Dávid Ibolya, aki szerint a megváltozott parlamenti erőviszonyok, a kisebbségi kormánnyal szemben parlamenti többséget alkotó ellenzéki pártok reményt adhatnak erre. Az MDF célja az ősz folyamán, hogy ez a többség valódi változásokra kényszerítse "a semmittevésbe belekényelmesedett kormányt" - fogalmazott.

Az MDF elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a demokrata fórum elsőként, már májusban deklarálta: nem szavazza meg a 2009-es költségvetést, az ugyanis nem jelentene mást, mint az adott kormány programjának elfogadását, támogatását, és egy egész éves bizalmat arra, hogy a kormány a költségvetési törvény alapján jár el és igazgatja az országot.

Szeptemberben eldől, lesz-e konkrét ellenzéki együttműködés az ország érdekében - tette hozzá.
Példaként kiemelte, hogy az öröklési illeték megszüntetése kapcsán az elvi egyetértés adott, most már csak arra van szükség, hogy a szavakat az elkövetkezendő hónapokban tettek is kövessék.
Mint hangsúlyozta, az MDF törekvései egy konzervatív fordulat szükségességére épülnek, és a gazdaság rendbetételére, a középosztály helyzetének javítására irányulnak.

A Nemzeti Adószabadság Program, a párt tavasszal ismertetett adóprogramja a bonyolult, igazságtalan és a fejlődést gátló adórendszer újragondolását célozza, ezt az MDF az ősz folyamán törvényjavaslatok formájában is beterjeszti.

Dávid Ibolya a párt adóprogramja kapcsán megemlítette, hogy a Fidesz, miután az ötpárti egyeztetésen még elutasította, "nemrégiben egyenesen saját programpontjai közé emelte az egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére irányuló MDF-es kezdeményezést", és az egykulcsos adó bevezetését is sokan zászlajukra tűzték.

Az ellenzéki pártelnök szólt arról is, hogy - mint mondta - az MDF konzervatív pártként négy éve elsőként mutatott rá a szociális segélyezési rendszer fenntarthatatlanságára. Hozzátette: elsődleges feladatuknak tartják a rendszer méltányosabbá és hatékonyabbá tételét, ezért már szeptemberben be kívánják nyújtani ezt célzó törvényjavaslatukat.

Az Ivád MDF-es polgármestere, Ivády Gábor által elkészített vitairaton alapuló javaslat az MDF programjához hasonlóan a segélyért munkát elvet követi, és öt ponton alakítaná át a jelenlegi rendszert - mondta.

Mint fogalmazott, a rendszeres szociális segélyt igénylőnek kötelező lenne együttműködni az illetékes munkaügyi központtal, amelyen keresztül az önkormányzat közcélú foglalkoztatásra hívhatja.

Az MDF kibővítené a közmunka fogalmát is: minden olyan állami és önkormányzati feladat ide tartozna, amely a közösség érdekeit szolgálja. A közhasznú munka ideje alatt biztosítani kívánják az átképzés és a szakképzés lehetőségét, emellett rugalmasabbá tennék a finanszírozást is: az önkormányzatok, a jelenlegi keretösszegből való gazdálkodás helyett, havonta igényelhetnék az éppen aktuális közmunkás-létszámnak megfelelő állami bértámogatást.

Dávid Ibolya kiemelte: az MDF a segélyezést a jövőért viselt felelősség ösztönző erejévé kívánja alakítani, ezért a családi pótlék kifizetését a tanköteles korú gyermek iskolába járatásához kötnék.
A Magyar Demokrata Fórum szeptember 27-én tartja XXII. Országos Gyűlését, amelyen lezárul a már folyamatban lévő országos tisztújítás is.

Az elnök szerint a rendezvény másik fontos célja, hogy a párt tagjai megvitassák elképzeléseiket az MDF és Magyarország jelenéről, jövőjéről, és közösen kijelöljék azt az utat, amelyen haladva továbbra is "az ország és a magyar középosztály érdekeit szolgálhatják".

Folytatódnak a demokrata fórum országos mini kampányai, amelynek középpontjában a környezetvédelem, a környezettudatos élet (kötelező betétdíj, energiatakarékossági kampányprogram, mobiltöltők használata és egységesítése, széndioxid-kibocsátás, sózás, a távfűtés korszerűsítése) és a hazai termékek fogyasztására ösztönzés áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását