2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rekonstrukció templomokban és kegyhelyeken

Év végén megindulhatnak a rekonstrukciós munkálatok a nyírbátori református és minorita templomban, valamint a máriapócsi kegyhelyen az Európai Unió 2,4 milliárd forintos támogatásával megvalósuló projekt részeként.
2008. augusztus 22. péntek 16:37 - Hírextra
Erről Géczi Csaba, a Tiszántúli Református Egyházkerület műemlékvédelmi tanácsosa és Lipcsák Tamás, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöki hivatalának munkatársa tájékoztatta pénteken az MTI-t.

A mintegy 3,5 milliárd forint összköltséggel, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló projekt, amely a Hit és Egészség - Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért címet viseli, összeköti a vallási turisztikai látnivalók és a gyógyturizmus fejlesztését - közölte Géczi Csaba.

Az augusztus 20-án aláírt támogatási szerződéssel a nyírbátori református templom felújítására 240 millió forintot kapott a projekt, amelyhez a református egyház 24 milliós önrésszel járult hozzá. A késő gótikus stílusban épült templom az egyházi funkció ellátásán túl vonzerőt jelenthet a turisták számára, többek között a máriapócsi zarándokokra számítanak - tette hozzá a tanácsos.

Géczi Csaba tájékoztatása szerint az előreláthatóan ez év végén, a jövő év elején kezdődő munkálatok során - ezeket két éven belül be kell fejezni - rekonstruálják a fedélszéket és a toronyba liftet szerelnek. A látogatók innen megtekinthetik a templom főbb részeit, ezt hangfelvételről többnyelvű, előre rögzített ismertető kíséri, s a templomon belül mindig azt a részt világítják meg, amelyről szól a szöveg.

A kétszintes sekrestyét is renoválják majd, alsó szintjén a Báthori családnak állítanak emlékművet. A templom reneszánsz részleteit, a papi padot és a szentségtartót ugyanúgy felújítják.

A rossz állapotú nyírbátori katolikus, minorita rendi templom passió-oltárát is renoválják, ez az országban egyedülálló, Jézus szenvedéstörténetét szoborcsoportokban örökíti meg. Erre 440 millió forintot kaptak az uniótól a projekt keretében, mert a katolikus egyház több önrészt tudott biztosítani.

Hasonló összeggel, közel félmilliárd forintos uniós forrással gazdálkodik a máriapócsi bazilikát fenntartó Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye. Lipcsák Tamás, a püspöki hivatal munkatársa elmondta: a pénzből a kötelező önrész hozzáadásával a kegyoltárt, az ikonosztázt, a padlózatot és a fűtést újítják fel, utóbbit geotermikus energia felhasználására állítják át.

A rekonstrukció magában foglalja a régészeti feltárásokat is, archeológusok keresik majd a bazilika helyén állt egykori fatemplomot. Az ikonosztáz restaurálására, állagmegóvására, tisztítására és az eredeti színek helyreállítására szintén figyelmet fordítanak. A templom homlokzatát is teljesen felújítják, a csapadékelvezetést és a parkosítást is megoldják.

A rekonstrukciótól a zarándoklatok fellendülését, az évi átlagban 200-250 ezres látogatói szám növekedését várják - közölte Lipcsák Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását