2024. április 26. - Ervin

Állampolgári fórum az unióról

Magyarország európai uniós tagságával kapcsolatos témákban fejthetik ki álláspontjukat az Európai eszme-csere címmel a Parlamentben szombaton megrendezett állampolgári fórum a résztvevői; a rendezvényt Göncz Kinga külügyminiszter nyitotta meg.
2007. október 13. szombat 14:38 - Hírextra

A külügyi tárca vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy az unióban minden tagállam "küszködik" azzal, hogy meghallja állampolgárai hangját, akikről az unió ténylegesen szól. Hozzátette: az unió alapelve, hogy a különböző kérdéseket számos egyeztetés, megbeszélés útján oldják meg.

Felidézte, hogy ötven éve, amikor hat állam aláírta a római szerződést, az bár gazdasági közösségről, együttműködésről szólt, de nagyon világos értékek álltak mögötte, amelyek a gazdasági sikernél is fontosabbak voltak. Ezek az értékek a demokráciáról, egyenlő esélyekről, jogállamiságról, területfejlesztésről, környezetvédelmi kérdésekről szóltak.

A külügyminiszter az eszmecsere kapcsán két témát emelt ki: az uniós támogatások felhasználását és az érdekérvényesítést. Ezeket a kérdéseket kiscsoportos fórumon vitatják meg a résztvevők.

A rendezvény előzménye egy szeptemberben készített reprezentatív közvélemény-kutatás volt. A Szonda-Ipsos által az akkor megkérdezett 1.500 ember közül választották ki a szombati esemény résztvevőit. A nyilvános eszmecsere keretében kétszáz, az egész országból véletlenszerűen kiválasztott "átlagpolgár" vitatja meg kisebb csoportokban, szakértők és európai parlamenti képviselők közreműködésével a közvélemény-kutatás során feltett kérdéseket.

A résztvevők kifejthetik saját véleményüket és ütköztethetik álláspontjaikat. Ezt követően pedig újra kitöltik majd a kérdőívet és összehasonlítják az eredményt az elsővel.

Az első felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka válaszolt úgy, hogy maga és családja számára inkább hátrányokkal járt eddig Magyarország uniós csatlakozása. A válaszolók harmada úgy ítélte meg, hogy inkább előnyökkel járt a tagság, 23 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Saját településük helyzetét értékelve 46 százalék úgy ítélte meg, hogy inkább előnyökkel járt a tagság, míg 27 százalék látta hátrányosnak a csatlakozás első három évét.

Az európai uniós tagság 47 százalék szerint az ország számára mindent egybevetve eddig inkább előnyökkel, 40 százalék szerint inkább hátrányokkal járt.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását