2024. április 27. - Zita

Ne bátsd a Magyart

Haraszti Miklós, az SZDSZ egyik alapítója védelmébe vette Magyar Bálintot azt Élet és Irodalomban megjelent pénteki cikkében, válaszolva Kőszeg Ferenc egy korábbi írására.
2008. augusztus 22. péntek 11:40 - Hírextra
Kőszeg Ferenc a múlt hét pénteki Élet és Irodalomban közölt Sakk! Matt? című elemzésében azt írta: "a Szabad Demokraták Szövetségét Magyar Bálint hozta létre, és ő is tette tönkre".

A Beszélő című hetilap volt főszerkesztője, szintén az SZDSZ egyik alapítója, komoly terjedelemben elemezte a Tocsik Márta nevével fémjelzett úgynevezett "Tocsik-ügyet," amellyel kapcsolatban megjegyezte: mindenki tudta, hogy az ügyben "az SZDSZ részéről a főszereplő nem lehetett más, mint Magyar Bálint".

Haraszti Miklós most megjelent írásában "kompromatnak" vagyis az orosz sajtózsargon szerinti "ál-leleplező sározásnak" nevezi Kőszeg Ferenc cikkét, amely szerinte olyan elfogult és pontatlan, hogy ilyet senkiről nem engedtek volna át a szamizdat Beszélőben a szerkesztők, Kőszeg és kollégái.

A Magyar Bálint védelmére kelő egykori SZDSZ alapító szerint Kőszeg cikkének alaptézise, miszerint Magyar Bálint létrehozta, majd lerombolta az SZDSZ-t, csak félig igaz, mert mindkét munkafázisban voltak többen is. Haraszti leginkább Kis János szerepének említését hiányolja, aki párt első elnöke, majd legnevesebb elhagyója volt.

Haraszti úgy fogalmaz: Magyar Bálint egyedülálló, gyakran egyszemélyes vezetője volt olyan történelmi átalakulásoknak, amelyekre az ország büszke lehet.

Emlékeztet arra, hogy a rendszerváltás nevét és programját is Magyar Bálinttól kapta, hiszen ő volt a szerkesztője a Rendszerváltás Programja című Kék Füzetnek, amelynek forgatókönyve alapján ment végbe az átalakulás. Szerinte hasonlóan maradandó alkotása Magyar Bálintnak a felsőoktatási reform, vagy a kutatás-fejlesztés finanszírozási reformja, eközben pedig valóban egyik fő létrehozója volt az SZDSZ-nek is.

Haraszti Miklós elismeri, hogy Magyar Bálint ragaszkodása reformeri álmaihoz hozzájárult ahhoz a "sok-szerzős" megítélési hibához, hogy az SZDSZ nem lépett ki a Horn-kormányból, amikor kellett volna, de szerinte a politikusnak legalább bocsánatos oka volt a maradásra: egy jó ügyért dolgozott.

Az egykori SZDSZ-ügyvivő és országgyűlési képviselő végkövetkeztetése az, hogy "nem a bűnök, hanem a tények világába tartozik, ha időközben kikopott Magyar Bálint alól az SZDSZ", amelyet a "tehetséges, egyszerre gyakorlatias és vizionárius politikus megépített, amellyel sokáig közlekedett az országon bütykölvén, és amelyen bizony tengelyt is cserélt, ha kellett".

Szerinte, ha igaz Kőszeg Ferenc sejtése, hogy az SZDSZ "országbütykölésre" és közlekedésre alkalmatlanná vált, akkor ezért igen kis részben felelős Magyar Bálint, aki sokkal inkább azok kevesek közé tartozik, akik máig elműködtették, és jó célra használták.

Haraszti úgy véli, célpontnak is a legkiválóbb az a kevés nagy formátumú politikus, mint Magyar Bálint. "Támadta-e már valaki Kőszeg Ferenc politikai teljesítményét?" - teszi fel a kérdést cikke végén.

Magyar Bálint, az SZDSZ volt elnöke, volt oktatási miniszter a múlt héten nem kívánt érdemben reagálni az MTI-nek Kőszeg Ferenc őt támadó cikkére; mint mondta, továbbra is családtagjának tekinti politikustársát, akivel közösen élték meg a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék küzdelmeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását