2024. március 28. - Gedeon, Johanna

El kell törölni a teljesítményvolumen-korlát rendszerét

A Fidesz szerint el kell törölni az egészségügyi ellátásokra vonatkozó teljesítményvolumen-korlátot (tvk), és újra kell gondolni a kórházi struktúrára vonatkozó szabályozást; Mikola István, a párt szakpolitikusa erről keddi budapesti sajtótájékoztatóján b
2008. augusztus 19. kedd 16:24 - Hírextra
Az ellenzéki politikus szerint nem elegendő az Egészségbiztosítási Alapban megmaradó 3,8 milliárd forint, amelyet a kormányzat egyes egészségügyi ellátások növelésére szán, mivel a több milliárd forintos forráskivonáshoz képest ez csak "visszacsepegtetés".

Mikola István azt mondta, a tvk-keret bővítése nem oldja meg az egészségügy problémáit, a korlátot fel kell oldani, meg kell szüntetni, el kell törölni az egészségügy finanszírozási rendszeréből.

A súlyponti kórházak szerepe kapcsán Mikola István arról beszélt, hogy rosszul sikerült az intézményi struktúra-átalakítás, "a körzővel megrajzolt" területek kijelölése. Úgy vélte, át kell gondolni a kiemelt kórházi státust is, mert ezen intézményekben nem mindenhol vannak meg a súlyponti megnevezéssel járó személyi és infrastrukturális feltételek.

Kérdésre válaszolva a fideszes politikus megjegyezte: összefüggés van a drog- és alkoholbetegek számának növekedése és az őket korábban ellátó intézmények bezárása között.

"A Fidesz követeli, hogy az új egészségügyi miniszter nézzen szembe azzal a strukturális helyzettel, amit az ámokfutásnak minősített korábbi egészségügyi reformok szültek" - fogalmazott az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke.

Mikola István hangsúlyozta: pártja partner minden olyan egyeztetésben, ami jobbítja az egészségügy helyzetét.

A Hospinvesttel kapcsolatos kérdésre Mikola István úgy válaszolt: csak úgy szabad kórháznak magántársaság közreműködésével átalakulnia, hogy a fenntartói felelősséggel bíró önkormányzat társadalmi és politikai konszenzust teremt. Hozzátette: Egerben ez sajnos nem történt meg.

A fideszes szakpolitikus július elején a kiskunhalasi kórházban tartott ünnepségen azt mondta, helye van az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül, megfelelő korlátokkal. Ezt mi egzisztencia-vállalkozások, szakmai vállalkozások formájában látjuk lehetségesnek - közölte akkor Mikola István.

A politikus kijelentése utáni helyzettel foglalkozott a Fidesz elnöksége is. Varga Mihály, a párt alelnöke akkor azt mondta, Mikola István véleményt mondott, szemben a pártból azóta kizárt fideszes politikusokkal, akik viszont a párt irányvonalával ellentétes döntést hoztak. Mint mondta, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori minisztere nem ment szembe pártja országos választmányának határozatával, hanem olyan kijelentéseket tett, amelyek félreértésekre adhatnak okot. Ezzel szemben - tette hozzá Varga - Heves polgármestere a Fidesz országos választmányi határozata ellenében hozott döntést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását