2024. április 30. - Katalin, Kitti

Meghalt a legendás producer

Kilencvenegy éves korában elhunyt Jerry Wexler amerikai lemezkiadó és producer pénteken. Olyan legendás zenészek albumainak megjelentetését segítette mint Aretha Franklin, Ray Charles, Bob Dylan és Willlie Nelson.
2008. augusztus 16. szombat 09:35 - Hírextra
Halálhírért életrajzírója, David Ritz és fia, Paul Wexler közölte. A neves zeneipari szakembert Floridában, sarasotai otthonában érte a halál, veleszületett szívbetegségben szenvedett.

Wexler a híres Atlantic lemezkiadónál vált zenei szaktekintéllyé Ahemet Ertegunnal, a cég másik emblematikus alakjával, egyik vezetőjével együtt. Ez a cég Wrexlernek és Ertegunnak köszönhetően jelentős érdemeket szerzett abban, hogy az ötvenes-hatvanas években megjelenhettek a színes bőrű előadók lemezei. Az Atlantic volt a kiadója a Led Zeppelin, a Rolling Stones, a Yes, a Foreigner és több híres rockóriás korongjainak is.

Aretha Franklinen és Ray Charleson kívül segítette Solomon Burke, Wilson Pickett, Percy Sledge, a Sam and Dave kettős és más soulénekes karrierjét.. Ő volt a producere Bob Dylan Slow Train Coming című albumának, amelyért Grammy-díjat kapott. Szintén ő segítette Dusty Springfield Dusty In Memphis című albumának kiadását is. Az ő közreműködésével lett világsiker Aretha Franklin Respect, Percy Sledge When a Man Loves a Woman, Wilson Pickett In The Midnight Hour című dalából. (Aretha Franklin 16 albumának volt a producere, az énekesnő később nagy szeretettel emlékezett vissza Wexlerre.).

Wexler elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé 1987-ben.

Ritzcel együtt közösen írták a Rhythm and Blus című műfajtörténeti alapkönyvet, amely 1993-ban jelent meg.

Jerry Wexler lengyel emigránsok gyermekeként született, s tizenéves korától járta a jazz és bluesklubokat. Eleinte a Billboard magazin szakírója volt, majd összebarátkozott Ertegunnal és kiadóhoz került. Amikor Ertegun bevonult, társigazgatóként intézte a kiadó ügyeit.

Wexler és Ertegun 1967-ben eladta a céget a Warner Bros. kiadónak, de az új keretek között is ott maradtak. A későbbi években Wexler segítette Duane Allman, Dr. John, Delaney and Bonnie, a Dire Straits, Carlos Santana, George Michael és több más világsztár lemezeinek megjelentetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását