2024. március 29. - Auguszta

Bőrtumort okozott a hidratálókrém

Egyes, gyakran használt krémek bőrrákot okozhatnak, legalábbis egereknél - közölték amerikai kutatók. További vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, kialakulhat-e hatásukra embereknél is daganat.
2008. augusztus 15. péntek 11:03 - Hírextra
Allan Conney vezetésével a Rutgers Egyetem (New Jersey) kutatói azt vizsgálták, megelőzhető-e koffeinnel a bőrrák, amikor felfedezték a krémhasználat kockázatát. "Egy biztonságos krémet kerestünk, amelybe beletehetjük a koffeint" - mondta Conney. Különlegesen tenyésztett, ibolyántúli sugarakkal előkezelt kísérleti egereiknél azonban többféle krém is bőrrákot váltott ki.

A kifejlődött elváltozás nem melanóma, a leginkább halálos bőrráktípus, hanem elszarusodó laphámrák (SCC) - írják a kutatók a Journal of Investigative Dermatology című szakfolyóiratban. Ez a tumorfajta lassan növekszik, jól kezelhető, és csak akkor halálos, ha a páciens nem távolíttatja el.

Kísérleteikhez albínó egereket tenyésztettek, melyek hajlamosabbak a bőrrákra. Az ultraibolya sugárzásra azért volt szükség, hogy modellezzék az átlagembert, aki élete folyamán valamikor nagyobb dózisú napsugárzásnak volt kitéve.

A négy kipróbált krém mindegyike bőrrákot váltott ki az egereken - jelentették a kutatók. Nem tudják, mi okozta a tumort, de két összetevőre gyanakszanak, az ásványi olajra és a nátrium-lauril-szulfátra - mondta Conney. Az utóbbi vegyületet habzást segítő adalékként használják samponokban, fogkrémekben is.

"A legfontosabb megnézni, vajon ezek a hidratálókrémek tumorkiváltó hatásúak-e embereknél is" - hangsúlyozta a kutatásvezető. Hozzátette, hogy az aggodalom egyelőre felesleges, hiszen ezek egérkísérletek voltak.

Egyes szakértők szkeptikusak Conney eredményeivel kapcsolatban. "Meglehetősen életszerűtlenek a körülmények az egerek bőrét ért nagydózisú, rákkeltő UV sugárzással" - mondta Karol Sikora, a brit Cancer Partners U.K. szervezet orvosigazgatója.

Jonathan Rees, a skóciai Edinburgh-i Egyetem dermatológus szakértője úgy véli, az elszarusodó laphámrák nem jelent nagy egészségügyi veszélyt. "A nem melanóma típusú bőrrákok igen gyakoriak, és csaknem 100 százalékosan gyógyíthatók egy, a fogtömésnél legtöbbször egyszerűbb operációval" - közölte Rees.

Conney elmondta, hogy felvették a kapcsolatot az egyik nagy kozmetikai céggel, és előállítottak olyan hidratálókrémet, amely nem tartalmazza a két gyanús összetevőt. Ez a krém nem okozott bőrrákot az egerekben. A Rutgers Egyetem és a kozmetikai vállalat közösen szabadalmaztatta az új krémet, de Connely nem tudja, kereskedelmi forgalomba kerül-e.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását