2024. május 16. - Mózes, Botond

Fodor Zoltán ezüstérmes

Fodor Zoltán ezüstérmet nyert a kötöttfogású birkózók 84 kg-os súlycsoportjában a pekingi olimpián, miután a fináléban kikapott az olasz Andrea Minguzzitól.
2008. augusztus 14. csütörtök 11:46 - Hírextra
Ezzel a magyar küldöttség negyedik dobogós helyezését harcolta ki a mostani játékokon. Korábban az úszó Cseh László végzett kétszer másodikként, a párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó pedig harmadikként.

Az olimpiai újonc Fodor jó formában birkózta végig a napot, a kínai Ma Szan-jin, az azeri Salva Gadabadzén és a 2006-ban vb-ezüstérmes, idén Európa-bajnok török Nazmi Avlucán keresztül jutott el a döntőig, ahol a tavalyi és idei Európa-bajnoki bronzérmes várt rá.

Az összecsapás előtt a lelátón zúgott a "Ria, Ria, Hungária!", és a "Hajrá Zoli!", szép számmal voltak olyanok, akik a magyar fiú sikeréért szorítottak.

Az első menetben az egy percig tartó álló tusakodást követően a sorsolás folytán előbb az olasznak kellett térdelő helyzetbe lemennie, jól védekezett, ezért kapott egy pontot, majd ugyanezt megcsinálta Fodor is, így övé lett a menet, mivel ő szerezte az utolsó pontot.

A második két perc pontosan fordítva alakult, így a harmadik periódusra maradt a döntés.
Az elején megint nem tudtak értékelhető akciót végrehajtani a felek, aztán a sorsolás ismét Fodornak kedvezett, mivel az olasznak kellett először parterhelyzetbe térdelnie. Minguzzi megkapta az egy pontot a sikeres védekezésért, vagyis már csak annyi kellett volna a magyar diadalhoz, hogy Fodor is megtegye ugyanezt. Csakhogy az olasz 15 másodperccel a vége előtt kiemelte őt, pár pillanatig két lába között a levegőben tartotta, erőt gyűjtött, s miközben a magyar érzelmű közönség azért szorított, hogy Minguzzi visszaejtse Fodort a szőnyegre, ő ehelyett azonban nagy ívben eldobta a magyart. A három pontot érő akcióval gyakorlatilag véget ért a mérkőzés, hiába volt még hátra pár másodperc.

Fodor az ezüstéremmel nagyon szép sikert ért el, eddigi legjobb szereplése ugyanis egy világbajnoki nyolcadik hely volt, tavaly.
Az eredményhirdetés az egyik bronzérmet megszerző Ara Abrahamian "jóvoltából" kisebb botránnyal indult, ugyanis a svéd színekben versenyző sportoló a kapott medáliát tüntetőleg kivette a nyakából és a dobogó mögül a szőnyeg közepére hajította, majd sértődötten távozott a ceremóniáról.

"Inkább úgy érzem, hogy elvesztettem az aranyat, minthogy megnyertem az ezüstöt. Nagyon motivált voltam, szinte egy jó bulinak fogtam fel az egész versenyt, akárhányszor elvonultam a nézők előtt, úgy gondoltam, ma senki sem győzhet le" - értékelte a történteket halk hangon, szomorkásan a 23 éves magyar birkózó. "Ma az olasz fiú volt a legnehezebb ellenfelem, neki ma minden kijött, ugyanúgy, ahogy szinte nekem is. Mind a ketten nagyon jó napot fogtunk ki" - tette hozzá.

Az utolsó húsz másodperccel kapcsolatban elmondta, ha újra ebbe a helyzetbe kerülne, nem csinálna semmit másként.

"Jól elmozogtam lentről, nagyon jó ütemben kiugrott és nem is számítottam erre, hogy így kiemel. Akciót kellett volna csinálnom, az olasz megérdemli, hogy győzött."
Struhács György szövetségi kapitány:

"Minguzzi stabil birkózó; az volt a taktika, hogy lent Zoli elmozog, a rivális ezt a páros lábközéemelést szokta csinálni, sajnos a harmadik menetben meglepett bennünket egy másikfajta akcióval. Addig jól védekezett, de ezt nem tudta kivédeni. Zolinak eddig a felnőttek között nem volt komoly eredménye, most érett meg arra, hogy érmes legyen egy világversenyen."

"Ezek lehetnének azok a meglepetés-aranyérmek, amikre előzetesen számítottam, sajnos most ez nem jött össze. Nem lehet egy szavunk sem, hiszen szerencsénk is volt, de be kell látni, hogy az olyan gyönyörű akciókról szól a birkózás, mint amilyet az olasz bemutatott. Nagyon örülök az ezüstnek, szép eredmény" - mondta az MTI-nek Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Végeredmény:
férfi kötöttfogás, 84 kg, olimpiai bajnok:
------------------------------------------
Andrea Minguzzi (Olaszország)
2. FODOR ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG)
3. Nazmin Avluka (Törökország) és
Ara Abrahamian (Svédország)

Eredmények:
a 16 között:
Fodor Zoltán-Ma Szan-ji (kínai) 2-0 (2-0, 2-1)
a negyeddöntőben:
Fodor-Salva Gadabadze (azeri) 2-1 (1-1+, 3-0, +1-1)
az elődöntőben:
Fodor-Avluca 2-1 (2-1, +1-1)
a döntőben:
Minguzzi-Fodor 2-1 (1-1+, +1-1, 4-0)

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását