2024. március 29. - Auguszta

Folytatódnak az egyeztetések a magyar menekülthelyzetről

Folytatja az egyeztetést az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a magyar szervekkel azért, hogy javuljon a magyarországi menekültellátás - mondta Szobolits Andrea, a szervezet munkatársa a Sziget fesztiválon szerdán az MTI-nek. Az UNHCR augusztus elejé
2008. augusztus 13. szerda 11:00 - Hírextra
Az UNHCR együttműködése hagyományosan jó az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal és a Bevándorlási- és Állampolgári Hivatallal. A szervezet most folytatja az egyeztetést a magyar hatóságokkal - mondta Szobolits Andrea a szervezetnek a Civil Szigeten elhelyezett sátránál.
"Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága reméli, hogy a magyar hatóságokkal folytatott konstruktív megbeszéléseken keresztül, és a hatóságokkal szoros együttműködésben sikerül mielőbb megoldást találni az UNHCR által a menekülteket befogadó állomásokon feltárt problémákra" - tette hozzá.

Lloyd Dakin, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) regionális képviselője az MTI-nek augusztus 1-jén azt mondta, hogy a kormányzati támogatás csökkentése és az elbocsátások miatt a befogadó állomások csak korlátozottan képesek ellátni a menedékkérők és menekültek igényeit.

A szervezet nyilvános jelentést is készített a magyarországi helyzetről, azt követően, hogy többször megkereste a magyar hatóságokat.

A főbiztosság tanulmányai szerint Magyarországon a menekültek csak korlátozottan jutnak hozzá orvosi ellátáshoz. A táborokban lakók csak kevés zsebpénzt kapnak, arra pedig nincs semmi lehetőségük, hogy legális úton keressenek pénzt a mindennapi megélhetésre. Az élelem mennyiségével és minőségével is problémák vannak, a menekülttáborokban osztott étel minősége sokszor nem felel meg azoknak, akik speciális diétára szorulnak, mert például krónikus betegségben szenvednek.

A bevándorlási hivatal elnöke erre reagálva azt mondta, hogy az európai normák szerint megfelelő körülmények között élnek a magyarországi menekülttáborokban, a hangulat romlásának nagyrészt az az oka, hogy néhány hangadó befolyásolja a többieket. Végh Zsuzsanna szerint az ország teherbíró képességéhez viszonyítva a táborokban jók az elhelyezési körülmények.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását