2024. május 4. - Mónika, Flórián

Pólógyőzelem, mint antidepresszáns

Lassan ott tartunk, hogy aki végignéz egy ilyen olimpiai napot, mint amilyen a mai depresszióssá válik a magyarok teljesítményétől. Na jó, azért ez így nem igaz, mondjuk éppen a férfi vízilabda válogatott miatt nem. De a csalódásokról később, előbb jöjjön
2008. augusztus 12. kedd 12:45 - Gedei Szilárd
Az egész persze ott kezdődött, hogy a görögök ellenei párharcot a kötelező győzelem kategóriából a montenegróiak elleni „csak döntetlen” után átcsoportosítottuk a mindenképpen nyerni kell címszó alá. Ennek megfelelő motivációval szálltak medencébe a mieink, s egy negyed után már 7-1 állt az eredményjelzőn, ami már azért sokkal fogyaszthatóbb, mint a Montenegró elleni iksz. Jó hír, hogy a tuti vezetés tudatában sem vettek vissza legényeink, persze már nem ugyanazon az eszméletlen tempón pörögve csinálták végig a meccset. A vége így is 17-6 lett, ami figyelemre méltó különbség a nem rossz déli pólót játszó kékek ellen – s persze egy megfelelő válasz a montenegróiak Kanada elleni 12-0-jára. Nehéz kiemelni bárkit is a nagyszerűen játszó magyar csapat tagjai közül, de Biros Péter négy, illetve Benedek Tibor három gólja említést érdemel, mint ahogyan a két kapusunk, Szécsi és Gergely védései is. Már a kapuscseréből is kiderül: a mérkőzés vége már alig volt több mint egy könnyed edzőmérkőzés. Kell is a tréning, hiszen a következő ellenfél Spanyolország lesz csütörtökön.

Keresném még a magyarok olyan kiugró teljesítményeit, amelyek mindenképpen említést érdemelnek, de ilyet nem igazán találni. Mint ahogyan szavakat sem találni az olimpia eddigi legnagyobb magyar csalódására: a Varga-Hirling kétpárevezős egységünk ugyanis csak negyedik lett a mai reményfutamban a 2000 méteres pályán, ami bizony vaskos meglepetés, no és eléggé elszomorító is. Ugyanis azt, hogy ilyen gyengék, még maguk a versenyzők sem sejtették – a futam előtt például az általános kérdésre, miszerint mi lesz a taktika csak annyit mondtak, hogy egyszerűen csak leszakítják a mezőnyt valahol nyolcszáz környékén. Hát nem szakították le. Igaz, hogy szinte végig vezettek, de 1800 méter környékén mintha ledobták volna a nem létező vasmacskát a hajóból és három egység; a portugálok, a kubaiak és a japánok is elszáguldottak mellettük. A végén már nem is hajtottak; ők is tudták hogy valami nagyon-nagyon hiányzott ebből a menetből ma – reméljük hogy előbb-utóbb rájönnek, mi volt az, ami miatt el kellett búcsúzniuk az ötkarikás játékoktól.

A pekingi idő szerinti ma délelőtt eseményeit taglaló összefoglalónkat azzal zártuk, hogy Gerebics Roland a döntő küszöbén állt fegyverével a kezében a dupla trap versenyén. Nos, az utolsó döntős helyre kiírt négy résztvevős szétlövés elején rögtön hibázott, s bár végig fantasztikus teljesítményt nyújtott, ezzel a kilencedik helyen zárt. A döntőben végül az amerikai Walton Eller diadalmaskodott nagyszerű és kiegyensúlyozott lövészettel. A döntő után aztán érdekes érzelmeknek lehettek szemtanúi a nézők: a második helyen végző olasz D’Aniello valószínűleg bánatában – hiszen ő már világbajnoki címnek is örülhetett már – ott helyben a lövőállásoknál fakadt sírva, mi több sírógörcsét csak még társai sem tudták lecsillapítani.

Úgy látszik, ez az érzelmek napja: a kajak-kenu szlalomban bronzot szerző togói Benjamin Boukpeti úgy ünnepelte meg, hogy a német Alexander Grimm és a francia Fabien Lefevre mögött fölfért a dobogóra, hogy örömében még az addig jó szolgálatokat tevő evezőlapátját is kettétörte. Persze öröme érthető volt, hiszen hazája első olimpiai érmét jegyezte ezzel a sikerével.

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy két magyar szörfös is versenyben van Pekingben: Detre Diána a 21. helyen, míg Gádorfalfi Áron a 17. helyen áll négy futam után – a döntőbe kerüléshez a legjobb tízbe kellene kerülni, de még hat futam hátra van a hét további részében.

S ha már a nyílt vízen tartunk, meg kell említeni Berecz Zsombort is, aki a Laser hajóosztályban a vitorlázók között két futam után a 31. helyen áll, holnap további két futammal folytatódik ez a küzdelem is.

Nagyüzem van a csapatsportágaknak otthont adó csarnokokban is. Úgy néz ki, a kínai férfi kosárválogatott kiheverte az amerikaiak elleni méretes zakót és észvesztő tempóban ment neki a nem kevésbé nagy nevekből álló spanyoloknak. Az utolsó negyed derekára aztán a hispánok ledolgozták a néhol már 14 pontra duzzadó hátrányukat, s következhetett az izgalmas végjáték. A Jao Ming vezetésével magukat összeszedő ázsiaiak viszont a több ezernyi hazai szurkoló buzdítása mellett összeszedték magukat és kihúzták hosszabbításra a meccset. Ott azonban miután Jao Ming kipontozódott, már nem volt sok esélye a hazaiaknak. Szét is esett a játékuk, s a spanyolok könnyedén fordították maguk javára a mérkőzést. A vége 85-75 a spanyolok javára.

Férfi kézilabdában is csak nagy nehezen nyertek a spanyolok, a 30-29-es lengyelek elleni győzelem alighanem sokat érhet a továbbjutás kérdésében is. Meglepően könnyedén mosta le a horvát vízilabdaválogatott a férfiak küzdelmében az örök rivális szerbeket. A 11-8 arányú vereségnél nagyobb gond azonban a szerbeknek a mutatott játékuk: a válogatott tagjai például egymással veszekedtek a meccsen. A francia kéziladdázók viszont könnyedén győzték le Kínát szintén a férfiak versenyében 33-19-re.

A mai estén  -ezt természetesen pekingi idő szerint tessék érteni - még bízhatunk a magyar úszóválogatott jó néhány tagjában, azokban akiknek jelenésük van az előfutamokon. Többek között Gyurta Dani, Kovács Emese és Boulsevicz Beatrix is vízbe ugrik majd saját futamában.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását