2024. május 5. - Györgyi

Öt évig nyugtunk lesz az osztrákoktól (is)

A következő öt évben nem áll fenn a veszélye annak, hogy egy olajipari cég az osztrák OMV-hez hasonlóan ellenséges felvásárlást kezdeményez a MOL-lal szemben - mondta el a Cashline elemzője. Sarkadi-Szabó Kornél szerint az OMV rövid távon nem fogja értéke
2008. augusztus 10. vasárnap 07:23 - Hírextra
Az OMV eheti bejelentése, miszerint visszavonja a MOL-részvényekre tette vásárlási szándékát, azt is jelentheti, hogy a MOL-nak lehetősége nyílik arra, hogy akár az osztrák cég teljes, 20 százalékos részesedését visszavásárolja - hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó Sarkadi-Szabó Kornél.

Mint a Cashline elemzője hozzátette, egyes piaci vélemények szerint viszont erre már nincs forrása a magyar vállalatnak. De, mint arra emlékeztetett, az OMV most nem akar kiszállni a MOL-ból, ez a forgatókönyv egy-két év múlva valósulhat meg.

Sarkadi-Szabó Kornél kifejtette, a MOL a termeléséből tud még kézpénzt generálni. De lehetősége forrást bevonni például úgy is, hogy beenged egy-egy kisebbségi partnert akár a vegyipari, akár a finomítói szegmensébe.

Lehetetlenné vált, hogy egy külső szereplő szerezzen kontrollt a MOL felett - szögezte le az elemző. Mint fogalmazott, "akár oroszok, akár földönkívüliek" veszik meg a pakettet, nincs esélyük átvenni a kontrollt a menedzsment jóváhagyása nélkül. A következő öt évben szerinte a MOL-nak nem kell számítania ellenséges fölvásárlókra. Arra sem lát esélyt, hogy a Lukoil vagy a Gazprom beszáll a MOL-ba.

Az OMV azért szeretne idővel kiszállni a MOL-ból, mert egy ilyen méretű cégnek pazarlás 20 százalékot birtokolni a magyar vállalatban úgy, hogy nem szólhat bele a vezetésbe - vázolta Sarkadi-Szabó Kornél. De, mint mondta, meg kell várnia azt a kedvező alkalmat, amikor haszonnal tud kiszállni.

Mint azt szerdán Pletser Tamás, az ING Bank elemzője az InfoRádiónak elmondta, számításai szerint részvényenként 16 ezer forintért vásárolhatta jelenlegi csomagjának első részét az OMV, a fennmaradó részt, a csomag felét pedig 26 ezres átlagáron szerezhette meg tavaly. Most 19 ezer forint a részvények ára, ezért nem éri meg jelenleg eladni az OMV-nek MOL-beli részesedését.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását