2024. május 3. - Tímea, Irma

Ünnepi könyv a 70 éves a Magyar Légierő tiszteletére

Az ég katonái - Fejezetek a Magyar Légierő történelemkönyvéből címmel ünnepi könyv jelent meg a Magyar Légierő megalakulásának 70. évfordulója alkalmából. A légi hadtest történetét 1938-tól 2008-ig bemutató kötetet Holló József Ferenc, a Hadtörténeti Inté
2008. augusztus 8. péntek 18:00 - Hírextra

A gazdagon illusztrált, 176 oldalas kötet rövid fejezetek formájában ismerteti meg az olvasót a Magyar Királyi Honvédség, a Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség légierejének történetével. A könyv a magyar repülés számos kiemelkedő alakját mutatja be: harminckét repülőssors elevenedik meg lapjain.


A pilótákat nem száraz és nehezen értelmezhető hivatalos jelentések vagy történészi szakszöveg mögé rejtve mutatja be az album, hanem emberközeli, egyedi stílusban, adatokban gazdag visszaemlékezések soraiból bontakozik ki egy-egy meghatározó személyiség példaképe, vagy egy elhíresült repülőesemény valódi története. A könyvben az "égi katonák" személyes tapasztalataival is találkozunk.


Ebben az évben ünnepeljük a Hadtörténeti Intézet megalakulásának 90. és a Magyar Honvédség megalakulásának 160. évfordulóját is. Az intézet és a minisztérium ezzel a könyvvel köszönti a 70 éves légierőt.


"A kötet egy olyan katonacsoportra emlékezik, amely elitnek számít" - mondta a bemutatón Holló József Ferenc nyugalmazott altábornagy, aki szerint az életüket kockáztató pilóták megérdemlik, hogy megbecsülje őket a társadalom. Arról is beszélt, hogy a magyar repülés története nem 1938-ban kezdődött: már az Osztrák-Magyar Monarchia idején felismerték a jelentőségét. A Magyar Királyi Honvéd Légierő azonban csak 1938-ban vált a honvédség teljes jogú részévé.


Az altábornagy szerint mindenki nagyon büszke lehet a magyar légierőre, amely mindenhol megállja, megállta a helyét.


A könyv tartalmát Szeredi Péter mutatta be, aki szerint megismerkedhetünk kiváló vadászpilótákkal, felderítőkkel, különös eseményekkel - köztük a tragikus kimenetelű balesetek hiteles történeteivel -, az 1950-es és 1960-as évek pilótáival, az ejtőernyőzés kiválóságaival, a helikopterek irányítóival és a mai kor repüléstörténetének kiemelkedő alakjaival, köztük űrhajósainkkal.


A kabinetfőnök arról is beszélt: a Gripen vadászgépek megvásárlása óta a minisztérium mindent megtesz azért, hogy folytassa a modernizálást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását