2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyurcsány szerint a nincstelenek demokráciája vagyunk

A nincstelenek demokráciája helyett a tulajdonosok demokráciáját szeretné elérni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki Népszabadság szerdai számában megjelent terjedelmes interjújában úgy fogalmazott, hogy a polgárosodás ügye ma elsősorban a baloldalé Magy
2008. február 20. szerda 10:20 - Hírextra
A miniszterelnök elmondta, hogy kormánya tervei szerint "pár ezer forintért hozzá lehet majd jutni egy belátható időn belül százezer forintot érő részvényhez". Gyurcsány Ferenc ettől azt reméli, hogy a jelenlegi nincstelenek ettől tulajdonossá lesznek, és aki tulajdonos, az tulajdonosi tudattal kötődik a közösséghez is.

Az interjúban Gyurcsány Ferenc kifejtette, hogy a baloldal nem fogadja el azt a konzervatív menetrendet, amely szerint a felső- és középosztályokat kell segíteni, még erősebb pozícióba helyezni, és majd tőlük fog leszivárogni a munka, a kultúra, a polgári mentalitás. Nem tartja a legméltányosabbnak a színtiszta liberális mentalitást sem, mely azt mondja, hogy az államnak nem kell beavatkoznia az önmagát fegyelmező, tisztító és irányító folyamatokba.

Gyurcsány Ferenc szerint ma már a hagyományos szociáldemokrata képlet sem jó, az az elv, hogy adóztass és segíts ott, ahol erre a legnagyobb a szükség. Leszögezte: annak lehetőségét kell megtalálni, hogy azokat segítsék "támasztékkal", akik polgárosodni akarnak, de önerejükből ezt nem tehetik meg.

A szocialista kormányfő úgy látja, hogy 2000-ig a rendszerváltó pártok egységesek voltak a polgárosodás akarásában, ám a Fidesz azóta otthagyta ezt a közös álláspontot. Szerinte a Fidesz ma egy etatista-keresztény, alapvetően régi világot ígér; a polgári világ szabadsága mellé a szocializmus államadta biztonságát.

"A polgári világ szabadsága mellé csak polgári biztonság társulhat. A kormánynak segítenie kell azokat, akik valóban segélyre szorulnak, de képessé kell tennie az embereket arra, hogy biztonságban éljenek. Ehhez munka, tudás és tulajdon kell" - jelentette ki.

Havi legalább 30-50 ezer forinttal többet kell kapniuk a jelenleginél azoknak a pedagógusoknak, akik a leszakadó gyerekekért vállalják a harcot - jelentette  ki a miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy ma Magyarországon körülbelül minden ötödik gyerek úgy fejezi be az általános iskolát, hogy nem tanul tovább: se szakmája nem lesz, sem a jobb minőségű munkához szükséges tudása. Általában a leszakadó vidékek hátrányos helyzetű családjaiból induló gyerekeinek jut ez a sors, annak ellenére, hogy nagyon sok pedagógus "emberfeletti küzdelmet folytat értük".

"Nem igazságos, hogy ezek a tanárok ugyanannyi pénzért vívják a sokszor kilátástalannak tűnő, de létfontosságú harcot, mint azok, akik jó házból való, motivált gyerekekkel foglalkoznak - sokszor kiválóan" - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint legalább havi 30-50 ezer forint pluszt kell adni azért, hogy a legjobb pedagógusok is vállalják a harcot a leszakadókért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását