2024. április 28. - Valéria

Békefelhívás

Békefelhívást tett közzé a pekingi nyári olimpia alkalmából Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.
2008. augusztus 5. kedd 11:37 - Hírextra
Mint a világszervezet első embere közleményében hangsúlyozta: az olimpiai játékok az emberi szellem nagyságának jelképeként az egész emberiség számára ünnepnapokat jelentenek. Ilyenkor a legkülönbözőbb kultúrájú, nemzetiségű és hátterű sportolók valamennyien arra törekszenek, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak. A játékok igazi érdeme azonban az, hogy egyetemes célok - az egyenlőség, a fair play, a sportszerűség, a tolerancia, és mindenek felett, a béke - érdekében egyesítik az emberiséget.

Ban Ki Mun emlékeztetett arra, hogy ugyanezeken az elveken alapul az Egyesült Nemzetek Alapokmánya és annak törekvése az emberi jólét elősegítésére, az emberi jogok védelmezésére és a globális egyetértés és együttműködés javítására. "Az olimpiai mozgalom és az Egyesült Nemzetek Szervezete együtt aranyérmes csapatot alkotnak az emberiség legnagyobb becsben tartott céljaiért folytatott versenyben" - áll a kommünikében.

A főtitkár hangsúlyozta: az ENSZ és az olimpiai mozgalom csapatmunkájának leginkább látható megnyilvánulása az olimpiai béke elve, amely a viszályok beszüntetésére szólít fel világszerte a játékok idejére. A fegyvernyugvás enyhülést jelenthet a szenvedőknek, és bebizonyíthatja a világnak, hogy a béke lehetséges még a legkilátástalanabb helyzetekben is.

"Az olimpiai békének akkor van értelme, ha valóban nyugszanak a fegyverek. Csatlakozom a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Egyesült Nemzetek Közgyűlése kezdeményezéséhez: felhívjuk minden háborúban álló fél figyelmét a fegyvernyugvás betartására. Szorgalmazzuk, hogy tegyék le fegyvereiket, ha időszakosan is, hogy az emberiség még az olimpiai játékok megkezdése előtt igényt formálhasson egy aranyéremre" - fejeződik be Ban Ki Mun felhívása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását