2024. április 28. - Valéria

Bírálat

Keményen bírálta Nadia Comaneci a Nemzetközi Tornaszövetséget (FIG) amiatt, hogy radikálisan megreformálták a pontozási rendszert és hogy Pekingben már az új szisztéma szerint zajlanak majd az ötkarikás tornaversenyek.
2008. augusztus 4. hétfő 13:56 - Hírextra
Az olimpiai tornaviadalon 1920-tól 2004-ig minden versenyző legfeljebb kereken 10 pontot kaphatott egy-egy gyakorlatáért és 1976-ban Montrealban éppen Nadia Comaneci volt az első, aki az ötkarikás játékok történetében kiérdemelte a maximális pontszámot.

"Egyáltalán nem örülök a döntésnek. Úgy érzem, a tízpontos rendszer hosszú évek óta hozzátartozott a sportághoz és a tornát sokan ezzel azonosították" - jelentette ki az ötszörös olimpiai, kétszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok Comaneci, aki szerint az új pontozási szisztéma teljesen összezavarja majd a nézőket.

"Mit jelent mondjuk az elsőként fellépő versenyző 16 pontja, ha nem lehet tudni, hogy mennyi a maximálisan elérhető pontszám?" - fanyalgott a sikereit egykor román színekben elért, 46 éves tornásznő, aki már közel két évtizede az Egyesült Államokban él.

A FIG 2005-ben azért döntött az 1920-as antwerpeni olimpián bevezetett 10 pontos értékelési rendszer megreformálása mellett, mert négy éve, az athéni ötkarikás játékokon két ellentmondásos eset is történt.

A férfiak egyéni összetett versenyében például az amerikai Paul Hamm úgy lehetett aranyérmes, hogy a harmadik helyen végzett dél-koreai Jang Te Jung korlátgyakorlatát lepontozták. Az eset után három pontozót is eltiltottak, a végeredményt azonban már nem változtatták meg. Az orosz Alekszej Nyemov esetében pedig a közönség nyomására pontozóbírók megváltoztatták a versenyző pontszámát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását