2024. április 23. - Béla

A németek többsége egyetért

A németek többsége egyetért a dohányzás korlátozásával, de elveti a teljes tilalmat. Ez tűnt ki abból a felmérésből, amelyet vasárnap hoztak nyilvánosságra, alig néhány nappal az alkotmánybíróság "tilalomenyhítő" határozata nyomán.
2008. augusztus 3. vasárnap 22:07 - Hírextra

Az Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint a német lakosság csaknem mintegy 60 százaléka vallja azt, hogy az egészség védelme érdekében szükség van a dohányzás korlátozására, de azért ez a korlátozás ne legyen túlságosan szigorú. Mintegy 20 százalék ugyanakkor mindenfajta korlátozás feloldása mellett van, s megint csak 20 százalék véli úgy, hogy a nyilvános helyeken teljes tilalomra lenne szükség.


Németországban tavaly szeptembertől tilos a dohányzás középületekben, a pályaudvarokon, illetve a repülőtereken, a vendéglátóipari létesítményekben ugyanakkor a korlátozást a különböző tartományok különbözőképpen vezették be. A legtöbb tartományban az volt az általános elv, hogy dohányozni csak azokban az éttermekben, diszkókban, illetve kocsmákban lehet, amelyek külön helyiséget tudnak kialakítani erre a célra.


A karlsruhei alkotmánybíróság azonban az elmúlt hét közepén Berlin és Baden-Württemberg esetében - az onnan beérkezett alkotmányos panaszok után - mentőövet dobott azon kiskocsmák számára, amelyek képtelenek voltak önálló termet biztosítani a rágyújtani kívánók számára. A bíróság ugyanis azonnali hatállyal engedélyezte a dohányzást a szóban forgó, egyetlen helyiségből álló - amúgy rendkívül népszerű - kocsmákban is, megmentve őket a fenyegető csődtől. Mellesleg a bíróság a dohányzásra vonatkozó törvényes korlátozásokat összességében alkotmányellenesnek találta, s 2009 végéig azok átdolgozására, s lehetőleg egységes szabályozásra szólított fel.
Az ítélet nyomán azonban egyelőre legalábbis még nagyobb káosz alakult ki Németországban a korlátozások, illetve a könnyítések terén. Több tartomány bejelentette, hogy Berlin és Baden-Württemberg példáját követve szintén enyhítéseket vezet be, néhány másik ugyanakkor - különösen Bajorország - kitart a tilalmak mellett. Úgyhogy ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy melyik német tartományban a dohányzást illetően éppen mit szabad, vagy mit nem szabad.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását