2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkezdődött az m2-n a digitális műsorszórás

Megkezdődött a Magyar Televízió (MTV) 2-es csatornáján pénteken a digitális műsorszórás, az MTI által megkérdezett kábelszolgáltatók szerint az átállás problémamentesen zajlott, lakossági panasz nem érkezett.
2008. augusztus 1. péntek 14:40 - Hírextra

Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. sajtókapcsolati igazgatója az MTI-nek elmondta: a kísérleti adás pénteken 9 órakor indult, a műsorsugárzás problémamentesen zajlik. Az esetlegesen előforduló hibák annak tudhatók be, hogy a műsorszórás egyelőre kísérleti stádiumban van - tette hozzá.


A UPC pénteki közleményében az olvasható, hogy a két közszolgálati HD-adás továbbítása érdekében a cég közvetlen üvegszálas kapcsolatot épített ki budapesti műszaki központja és az MTV székháza között. Az optikai összeköttetésen keresztül a csúcsminőségű televíziós jelek minőségromlás nélkül továbbíthatóak a UPC országos kábelhálózatára.


Antal Gábor, a T-Kábel értékesítési és marketing igazgatója az MTI-nek megerősítette, hogy hálózatukon is sikeres volt az átállás, nem érkezett panasz a vétellel, illetve az adás minőségével kapcsolatban.


Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője is arról számolt be, hogy a digitális átállás sikeresen lezajlott, a műholdról érkező jelek jól foghatók.
Az MTI-t ugyanakkor nézők arról tájékoztatták, hogy egy további kábelszolgáltató körzetében délelőtt egy ideig nem volt látható az m2 adása, s műholdvevőn keresztül, set-top-box birtokában is csak egy kimerevített kép jelent meg.


Az MTV korábbi közlése szerint a kísérleti időszak után a HD-tartalmak továbbítását augusztus 8-án, az olimpiai játékok nyitóünnepségének közvetítésével kezdik meg.
A lakossági (egyéni) közvetlen műholdas vételhez minden mostani digitális műholdvevő használható. Az analóg műholdvevővel rendelkező nézőknek az átálláshoz szükségük van egy digitális műholdvevőre, egy úgynevezett set-top-boxra. Azoknak, akik már digitális műholdvevőn keresztül nézik az m2 műsorát, csak át kell hangolniuk azt.


Az Európai Bizottság döntése szerint 2012. január 1-jéig meg kell történnie az átállásnak az Európai Uniós tagállamokban. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy a digitalizálás azért szükséges, mert így lehet növelni a kínálatot, javítani a minőséget és új kényelmi szolgáltatásokat - például elektronikus vásárlást - bevezetni.


Magyarországon a nézők legnagyobb része kábeltévét néz, az átálláskor nekik semmit nem kell tenniük, a szolgáltató elvégzi a szükséges fejlesztéseket. Sokan műholdas ("tányéros") tévét néznek, ezek nagy része már ma is digitális szolgáltatást nyújt. Természetesen az interneten keresztül "közvetített" tévé is digitális. Magyarországon egyedül a földfelszíni adás nem az - mondta Márton György.


A digitalizációval egyre több úgynevezett nagyfelbontású, HD-műsor indul. Ez minden korábbinál tisztább és részletgazdagabb képet és hangot jelent. Amíg a digitális adások - egy "digidoboz", set-top-box segítségével - a régi tv-készülékeken is láthatóak, addig a HD-műsorokat csak az LCD vagy plazmatévéken lehet élvezni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását