2024. május 21. - Konstantin

Jó ómen a napfogyatkozás

Évezredeken keresztül Kínában a napfogyatkozást baljós előjelnek tekintették, nem így a péntekit, amelyet jó ómennek tartanak egy héttel az olimpia megnyitója előtt.
2008. augusztus 1. péntek 18:54 - Hírextra
A kínai császárokat kárhoztatták, ha bekövetkezett a napfogyatkozás, s az uralkodóknak bocsánatért kellett esedezniük, mert megharagították az égieket. A köznép viszont dobokat "alkalmazott", hogy elijessze a sárkányt, amely hitük szerint megette az életet adó Napot.

Kínában mind a mai napig virágzik a babonaság. Így az ötkarikás játékok kezdete azért került augusztus 8-ra, mivel így a lehető legtöbb nyolcast lehetett "belezsúfolni" a dátumba. Kínaiul a nyolcas ugyanis úgy hangzik, mint a szerencsés.

Az olimpia évében Kínát egyre másra sújtották a természetes csapások: óriási hóviharok, földrengés, árvizek, majd az algák szaporodtak el a vitorlásversenyek helyszínén.

Ugyanakkor a kínaiak közül sokan a napfogyatkozást szerencsés eseménynek tartják, mivel pontosan egy héttel azelőtt következett be, hogy Pekingben meggyújtják az olimpiai lángot. A kínaiak reményei szerint az olimpiával új korszak kezdődik országuk életében, amely ismét olyan fejlett, gazdag és fontos lesz, mint volt egy évezrede, amikor a kínai asztronómusokat a világ legjobb tudósai között tartották számon.

Ebben az évszázadban ez az első napfogyatkozás, amely Kínában megfigyelhető. A média a természeti jelenséget olimpiai napfogyatkozásnak keresztelte el, s így nem csoda, hogy a kínai nagy falon összegyűltek örömujjongásban törtek ki, amikor sötétségbe borult a táj. Kínaiak milliói gyűltek össze az ősi Selyemút mentén is, hogy megfigyeljék a teljes napfogyatkozást.

Az újságok, a televízió arra okította a lakosságot, hogy védeniük kell szemüket, s a napfogyatkozást exponált filmen keresztül szemléljék. Így sokan foguk röntgenfelvételén keresztül figyelték meg a természeti jelenséget, vagy nagyobb röntgenfelvételt vágtak apró darabkákra, hogy mindenkinek jusson "védőfelszerelésből".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását