2023. december 7. - Ambrus

Római kori pince Brigetióból

Első ízben kerültek elő álló falak a Komárom/Szőny területén, az ókori Brigetio lakóházainak feltárása során - közölte Borhy László egyetemi tanár, az ELTE Ókori Régészeti Tanszékének vezetője az MTI-nek az ásatási szezon utolsó napjának leleteiről nyilat
2008. július 31. csütörtök 08:20 - Hírextra
Pannónia provincia Kr. u. I. századi meghódítását követően építették a Duna partján az első, fa-föld konstrukciójú római katonai tábort, amelyben egy segédcsapat állomásozott. Ezt váltotta fel a Brigetióba helyezett légió legkésőbb a II. sz. elején épített, kettős árokkal körülvett tábora. Akárcsak mindenütt másutt a Római Birodalomban, Brigetio táborát is körülvette egy városi jellegű település, a hadsereget kiszolgáló kézművesek és iparosok, valamint a katonák - sokáig törvényesen el nem ismert - családtagjai által lakott úgynevezett canabae legionis.

"Nagyon sok lelet tanúskodik a brigetiói fazekasságról, ez főleg a katonai tábor területére koncentrálódott. Foglalkoztak fémmegmunkálással, fegyverkészítéssel, a városban működtek pékségek, az üvegművességgel" - mondta Borhy László

Brigetiónak 15-20-ezres lakossága lehetett: a katonaság létszáma 6-10 ezer főre tehető, a polgárvárosban pedig 5-6 ezren, de legfeljebb tízezren élhettek, de nem lehet pontosan tudni, hogy mikor kapott a település városi jogokat. Ez feltehetőleg Severus Septimus uralkodása alatt, a II. század végén - a III. század elején történhetett.

A brigetiói feltárás, amely az ELTE tanásatása, 1992-ben kezdődött: a Vásártéren három egykori lakóházat kutatnak.
"Az épületek keleti és a nyugati végét megtalálták, de az északi és a déli irányban körülbelül 50 méter hosszúságban még folytatódik. Hatalmas alapterületű épületrendszerről van szó. Ezek városi lakóházak voltak a hozzájuk kapcsolódó gazdasági traktusokkal" - hangsúlyozta Borhy László.

Álló falakat az elmúlt 17 évben Brigetióban csak nagyon ritkán találtak, rendszerint csupán az alapozásra bukkantak, nagyon ritkán maximum félméter magasságban egy felmenő falat, "csonkok" formájában.

"A középkorban a falakat kibontották egészen az alapozásig, majd a kőanyagot másutt beépítették. A falaknak csupán a vonulatát, mint negatív lenyomatot tudtuk megfigyelni, valamint a visszamaradt habarcsot és kőtörmeléket vizsgálni. Eddig mindig felmenő falakat találtunk és ebből kiindulva soha nem számítottunk arra, hogy úgymond lemenő falakat is találunk. Egy elbontott épület alatt található földalatti helyiségről, feltehetően pincéről van szó" - magyarázta Borhy László, hozzátéve, hogy a feltételes mód azért indokolt, mert az idei ásatás utolsó napján bukkantak rá, s csupán félméteres mélységig tudtak lemenni.

Mint kifejtette, a falak tetején látszik a födémgerendák lenyomata, s a helyiséget betöltő agyagomladékban rábukkantak az elszenesedett gerendamaradványokra is. Megtalálták a helyiség ablaknyílását, ahol fehér alapon piros színnel festett díszített vakolat omladéka került elő.
"Talán az ablaknyílás díszítése lehetett. Igazából figurális díszítésre, vagy bármilyen növényi ornamentikára nem számítunk, hiszen pincehelyiségeket legfeljebb Pompejiben volt szokás kifesteni, földalatti kis szentélyeket létrehozva". Épségben fennmaradt viszont a falak vakolata.
"Nagyon érdekes lenne megtudni, hogy mi lehet ennek a pincének az alján, itt bármi előfordulhat" - reménykedett a régészprofesszor.

Szintén az ásatás utolsó napján a gazdasági traktusban egy hombárszerű épületben egy nagyon vastag falú edényre bukkantak, amelynek kibontása során kiderült, hogy egy szájával lefelé fordított, 60 centiméter átmérőjű amforáról van szó.

A hatalmas edénynek csupán a "nyakát és a vállrészét" találták meg.
"Az efölötti rész sajnos elveszett. Ilyen méretű amfora Brigetióban még nem került elő. Az edény a II század végén - a III század elején készülhetett" - mondta Borhy László.
Mint mondta, nincs semmilyen információ az épületek egykori tulajdonosairól.

"Az egyetlen, amit tudunk, hogy nagyon gazdagok lehettek, hiszen megengedhették maguknak, hogy rengeteg importkerámiát vásároljanak. Óriási számban kerültek elő a távoli tartományokból, így Hispániából, Galliából, Itáliából, Germániából származó luxuskerámiák, amelyek nagyon drága portékák voltak. Szintén a tulajdonosok anyagi lehetőségeire utal a falfestmények minősége. Ilyet csak nagyon kevesek engedhettek meg maguknak" - mondta Borhy László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását