2024. május 2. - Zsigmond

Kapolcs-kevesebb véradó

A kulturális programok mellett jó néhányan felkeresik a kapolcsi véradóhelyet is, ám sokkal kevesebben, mint a múlt évben - közölte az MTI-vel Szabó Zsuzsanna főorvos, a Fejér, Veszprém és Zala megyék regionális vérellátó központjának igazgatója.
2008. július 30. szerda 20:08 - Hírextra
Hat nap alatt 392-en adtak vért, ami mintegy 160-170 liternyi levett vért jelent. Ez erősen elmarad a tervezettől és tavalyitól is. Tavaly a Művészetek Völgye félidejében már körülbelül 240-250 liternyi volt a levett vér - mondta.

A visszaesés okai között van, hogy a múlt évinél lényegesen kevesebben tartózkodnak Kapolcson (feltűnően kevesebb a fiatal), s a völgy többi községében most nincsenek, vagy alig vannak programok, így a vérellátó szolgálat sem települt oda. Csak Kapolcson és hét végén Nagyvázsonyban vettek, illetve vesznek le vért.

A jelentkezők 90 százaléka így is a fiatalabb korosztályokhoz tartozik. Azok, akiktől vért vesznek (O,45 liternyit), étkezési utalványt, édességcsomagot és bőséggel ásványvizet kapnak.

A "bűvészeti napok" alatt levett vért az országos központ kapja meg, mert a régióban, közelebbről pedig Veszprém megyében jóval bőségesebben áll rendelkezésre vér minden csoportból - közölte a főorvos.

Kapolcson tartózkodott szerdán Hoffer Izabella, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese, aki az MTI-nek az országos helyzetképről szólva úgy fogalmazott, hogy "kiegyensúlyozottabb lett" a vérellátás és "nem kellett műtéteket elhalasztani az elmúlt napokban". Az elmúlt heti kampányok segítettek - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását