2024. május 10. - Ármin, Pálma

Rosszul használt gyógyszerek

Nyolc év alatt 76 százalékkal nőtt a tinédzsereknél túladagolt figyelemnövelő gyógyszerek miatti segélyhívások száma.
2009. augusztus 25. kedd 07:00 - HírExtra
A Cincinnati Gyermekkórház orvosai, Jennifer Setlik és kollégái az amerikai mérgezési esetekkel foglalkozó központok adatait vették alapul kutatásukhoz 1998 és 2005 között vizsgálva a túladagolás előfordulását az ADHD (hiperaktivitás-figyelemzavar szindróma) miatt gyógyszerezett 13-19 évesek körében.

A központok 1998-ban 317 vészhívásról számoltak be, 2005-ben viszont már 581 esetben fordultak hozzájuk - összesítették az adatokat a kutatók a Pediatrics című folyóiratban. "Nyilvánvalóan növekszik ezen gyógyszerek helytelen alkalmazásának száma" - jelentette ki Setlik.

A doktornő szerint nem az ADHD miatt gyógyszeres kezelés alatt állók közül szedik többen rosszul orvosságukat, hanem egyre több az olyan tinédzser, aki helytelenül, stimulálószerként használja a figyelemnövelő gyógyszereket.

A hiperaktivitás-figyelemzavar szindróma jellegzetes tünete a nyugtalanság, a zaklatottság és a koncentráció zavara. A szindrómában szenvedő gyerekek nem képesek figyelni az iskolában, és nehezen illeszkednek be a közösségbe. A gyógyszerként számukra felírt amfetamin- vagy metilfenidát-tartalmú szerek nyugtató- és koncentrálásnövelő hatással bírnak.

Az amfetaminok felírása 1998 és 2003 között 133 százalékkal nőtt, s ezzel együtt a túladagolások száma is emelkedett. "Aránytalanul megnőtt az amfetaminokkal kapcsolatos segélykérések száma. Csak azt nem tudjuk biztosan, hogy ez a megszaporodott visszaéléseknek vagy a következmények súlyosbodásának tulajdonítható-e" - mondta el G. Randall Bond, a Cincinnati Gyermekkórház illetékes vezetője.

Az ADHD világszerte a gyermekek 8-12 százalékát, a felnőttek 4 százalékát érinti.
A gyógyszerekkel való visszaélések országos intézete olyan jelentéseket vizsgál, amelyek szerint az Egyesült Államokban több mint 7 millióan szednek helytelenül metilfenidátokat drogként vagy azért, hogy jobban teljesítsenek.

Amerikában 2008-ban 4,8 milliárd dollár (896 milliárd forint) bevétele származott a gyógyszergyáraknak az ADHD kezelésére kifejlesztett gyógyszerek eladásából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását