2024. április 24. - György

Fizetésemelés nemdohányzóknak

Fizetésemeléssel honorálhatják a jövőben a nemdohányzókat a Szamarai terület munkáltatói
2008. július 30. szerda 07:10 - Hírextra

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint Oroszország a "legfüstösebb" országok egyike, ahol a férfiak 65 százaléka és a nők 30 százaléka dohányzik, a gyerekek pedig az első cigarettájukat 8 éves koruk körül szívják el - olvasható a Rosszijszakaj Gazeta című orosz lap online kiadásában.


Oroszországban központilag már egy sor intézkedést léptettek életbe e káros szenvedély visszaszorítása érdekében. Így megtiltották a dohányáruk reklámját, a cigarettadobozokról eltűnt a light és a superlight felírat, viszont a csomag felét a nikotin káros hatását ecsetelő szöveg foglalta el.
Ám ha vannak is változások, ezek alig-alig észrevehetők, így a vidéki honatyák és honanyák saját kezükbe vették a dolgok intézését. A szamarai nikotinellenes program egy sor intézkedést tartalmaz: így maketteket készíttetnek, amelyek segítségével a felvilágosító előadások alkalmából szemléletesen érzékeltethetik a hallgatósággal, hogy milyen állapotban van a dohányosok tüdeje.
A nikotinrabsággal szakítani akarók speciális szakrendelésen kaphatnak orvosi segítséget, a munkáltatók pedig kötelesek jutalmazni azokat a dolgozókat, akik nem tartanak cigarettaszünetet - az ösztönzők között fizetésemelés is szerepel.


Az ilyesfajta jutalmazás egyébként már meghonosodott az Urálon túli Cseljabinszkban, ahol némely vállalatnál a nemdohányzók fizetése 5 százalékkal magasabb, mint cigarettázó kollégáiké. A városban nem csupán a munkáltatók premizálják a nemdohányzókat: a helyi kávézókban azoknak a vendégeknek, akik nem gyújtanak rá, 10 százalékos kedvezményt adnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. július 31. 10:49
Tudom... ezt is beolvasta ma 10 óra után a "Csé" a rádÍJJÚba...
(MöMöRö...) ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását