2024. március 29. - Auguszta

A demonstrálók félrevezették a médiát

Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter szerint a hétfői roma demonstráció szervezői félrevezették a médiát - ezt maga a polgármester tudatta közleményben az MTI-vel kedden.
2008. július 29. kedd 14:04 - Hírextra
Hétfőn nyolcvan-száz roma Sátoraljaújhely belvárosában azért tiltakozott, mert szerintük a gyámügy törvénytelen módon járt el, amikor az elmúlt napokban cigány gyerekeket vetetett állami gondozásba. A demonstrációt a helyi cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) és a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szervezte a sátoraljaújhelyi polgármesteri hivatal elé. A szervezők a gyámhivatal "jogsértő gyakorlata", a cigány gyerekek "törvénytelen állami gondozásba vétele" ellen tiltakoztak - közölte akkor Horváth Aladár, az RPA elnöke. Szerinte "a helyi önkormányzat a cigány családok elűzésének rég bevált módszerét követi", az egy hónappal korábban a várost sújtó vihar és esőzések miatt életveszélyessé vált házakban élő családokból az önkormányzati segítség helyett a gyerekeket "emelik ki családjaikból".

Szamosvölgyi Péter szerint azonban a demonstráció szervezői félrevezették a médiát. Közleményében azt írja: Márton Mihály helyi ckö-elnök, és Horváth Aladár azt állították, hogy a június 26-ai viharban megrongálódott házakból történt a gyermekek intézetbe szállítása. Az igaz, hogy a július 23-án rendőri segítséggel végrehajtott gyámügyi intézkedés egy olyan ingatlanban történt, amelyet érintett a vihar, a valóság azonban az, hogy az épület döntően kivitelezési hibák és a karbantartás elmulasztása miatt vált életveszélyessé - olvasható Szamosvölgyi Péter közleményében.

A polgármester szerint az épület műszaki állapota csak az egyik ok, ami miatt a gyámhatóság az ideiglenes elhelyezés mellett döntött. Mint írja, a lakásban az alapvető higiéniai feltételek sem voltak meg, a legkisebb gyermeket azonnal kórházba is szállították kivizsgálásra, az egyik gyerek pedig olyan régóta nem járt iskolába, hogy a szülőkre több mint kétszázezer forint pénzbírságot kellett kiszabni.

Szamosvölgyi Péter szerint a demonstráción a rendőrség jelenléte nélkül akár tragédia is történhetett volna, a tömegből ugyanis - mint fogalmazott - "több halálos fenyegetés is elhangzott mind a gyámügyesek, mind a rendőrök felé, utóbbiakat többször le is köpték".

"Túlzás tehát azt állítani, hogy elvitetjük a viharkárosultak gyerekeit"- írja a polgármester. Hozzáteszi: az önkormányzat így is erején felül vállalt "amikor, igaz csekély összegű, gyorssegélyt utalt ki, léceket, cserepet, szögeket, fóliát biztosított minden károsultnak".

Sátoraljaújhely egy részén június 26-án jégesővel, orkánszerű széllel párosult vihar tombolt, ami miatt csaknem ötven, túlnyomórészt roma embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását