2024. április 29. - Péter

Beindult a kríziskezelő program

A krízishelyzetbe került családoknak az önkormányzatok jegyzői hivatalainál formanyomtatványon kell igényelniük a krízisalapból az egyszeri, vissza nem térítendő támogatást.
2009. augusztus 3. hétfő 11:52 - HírExtra
Prehlik Lajos elmondta, hogy a támogatás augusztus első munkanapjától igényelhető, az ahhoz szükséges formanyomtatvány letölthető a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, illetve a nyugdíjfolyósító honlapjáról, de a helyszínen, az adott polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatánál is kitölthető.

Budai Bernadett kormányszóvivő hozzátette: az egyszeri, méltányossági alapon elbírált, vissza nem térítendő támogatás összege legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forint, különös méltánylást érdemlő esetekben azonban 100 ezer forint lehet.

A támogatás igényléséhez két igazolást kell csatolni: az egyik a jövedelemigazolás, amellyel a kérelmező igazolja, hogy a kérelem benyújtását megelőző hónapban a család jövedelme 2008 szeptemberéhez képest 20 százalékkal csökkent - mondta Prehlik Lajos. A másikon azt kell igazolni, hogy a család lakáscélú hitelének költsége tavaly szeptember óta 20 százalékot meghaladó mértékben növekedett.

A XIII. kerület jegyzője hangsúlyozta: a formanyomtatvány és az igazolás alapján a jegyzői hivatal a jogosultság meglétét vizsgálja, és ha kell, a kérelmezőt hiánypótlásra szólítja fel, amelyre az érintetteknek három nap áll rendelkezésére.

Kiemelte: a jegyző azt állapítja meg, hogy a kérelmező jogosult-e a segélyre, s ha igen, a kérelmet nyolc munkanapon belül továbbítja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság regionális szerveihez. Utóbbi a segély összegéről hoz döntést - tette hozzá Prehlik Lajos, megjegyezve, hogy sem a jegyző, sem a nyugdíjbiztosító határozata ellen nem lehet fellebbezni. Kérdésre válaszolva a jegyző elmondta, hogy az ügyintézésre összesen 22 munkanap áll rendelkezésre.

Rendkívüli méltánylást igénylő esetekben maximum 100 ezer forint lehet a segély összege, amely az angyalföldi jegyző szerint a beérkező igények körülbelül egy százalékát teheti majd ki.

A jegyző hangsúlyozta: rendkívüli méltánylást az kérhet, akinek a megelőző hónapban 30 százalékkal, vagy annál nagyobb mértékben csökkent a jövedelme a 2008. szeptember előttihez képest, vagy a lakáskölcsöne 30 százalékkal nőt, illetve három, vagy annál több gyermeket nevel a család.

Budai Bernadett emlékeztetett, hogy a kormány a szolidaritási intézkedéscsomagot a válság társadalmi hatásainak enyhítésére hozta létre, ennek legemblematikusabb része kríziskezelő program. A kormányszóvivő kiemelte, hogy támogatást azok igényelhetnek, akik nem részesülnek nyugellátásban, és akik az idén az önkormányzattól nem kaptak 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyt, valamint családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegét - amely ma 57.815 forint -, illetve a válság miatt krízishelyzetbe kerültek.

Krízishelyzetnek minősül, ha a kérelmező a munkahelyét 2008. szeptember 30-a után vesztette el, vagy a jövedelme a 2008. szeptember havi jövedelméhez képest 20 százalékot maghaladó mértékben csökkent, vagy a lakáshitelének törlesztő részlete a 2008. szeptemberihez képest 20 százalékot meghaladó módon növekedett - mondta Budai Bernadett.

A krízisalapba csaknem hatmilliárd forint gyűlt össze. A program augusztus 1. és november 30. között tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Bodor
2009. augusztus 4. 23:10
Krizis csabdájában,az eshet, aki kézzel lábbal fogja igazolni, mennyire szegény, és a maximumot fogja ki követelni.Aki valóban rászorul, az kapja a minimumot, ha pénzról van szó nincs humánum.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását