2024. április 29. - Péter

Teleki László közös emlékezésre szólítja fel a pártokat

A roma holokauszt áldozatainak emléknapján közös megemlékezésre szólítja fel a politikai pártokat és szervezeteket Teleki László szocialista országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.
2008. július 28. hétfő 12:30 - Hírextra
A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, minden politikai pártnak kötelessége megemlékezni a roma áldozatokról, és felhívni a figyelmet arra, hogy az utcán ma is milyen veszélynek vannak kitéve a kisebbségek.

Soha nem volt aktuálisabb emlékezni a roma holokauszt áldozataira és túlélőire, mint ma, mert nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyre terjed a radikális szélsőjobboldali eszme, aminek megálljt kell parancsolni, a jog minden eszközével gátat szabni előretörésüknek, és megszüntetni Európa torz képét - fogalmazott Teleki László.

A roma holokausztról 1972 óta annak kapcsán emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott közölte: a kormány minden megemlékezésre kiemelt figyelmet fordít; az országban zajló nagyobb rendezvényeken, így a szerdai nagykanizsai nemzetközi megemlékezésen, a fővárosi rendezvényeken, valamint az auschwitz-birkenaui központi megemlékezésen is képviselteti magát.

A szocialista képviselő azt mondta, az MSZP és a kormány nyitott, de méltó megemlékezésekre szólítja fel az egész társadalmat, mert tudatosítani kell, hogy nem utcai, hanem belső pártpolitikai vitákra van szükség.

Teleki László megjegyezte, hogy a korábbi években csak elvétve tartottak a roma áldozatokról megemlékezéseket, pedig 64 évvel ezelőtt sok ezer cigány is a holokauszt áldozata lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását