2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Takarékosság a Wall Street-en

"Ez már valóban húsba vág! Kénytelen voltam felmondani golfklubbérletemet és eladni a hamptoni parti nyaralómat!" - panaszkodik Michael Krofcheck, egy nagy New York-i bank alkusza, a Wall Street nehéz napjait kommentálva.
2008. július 25. péntek 08:02 - Hírextra
A harmincas éveiben járó Michael annak a takarékossági erőfeszítésnek az áldozata, amelyre az amerikai pénzügyi szektor kényszerül, egy évvel a számos nagynevű céget nehéz helyzetbe hozó úgynevezett subprime hitelválság kirobbanása után.

A fiatalembert 24 éves korában vették fel a bankba, azt követően, hogy elvégezte a Harvard Egyetemet. Ma a hitelezési osztályon dolgozik.

"Sokat vesztettünk" - mondja szűkszavúan az AFP-nek, amely személyes sorsokon próbálja érzékeltetni a Wall Street helyzetét. Michael most a lakását is kisebbre próbálja cserélni.

Akárcsak a többi "Golden Boy" a pénzügyi szektorban, ez az "aranyifjú" is megtapasztalhatta a válság súlyosbodásával, hogy fizetése és prémiuma összezsugorodik.

A Traders című szaklap kimutatása szerint egy olyan "trader", aki 2006-ben még 500 ezer dollárt (74 millió forint) "kaszált", 2008-ban már csak 300 és 400 ezer dollár közötti összegre számíthat. Ez persze még mindig igen sok az amerikai háztartások 2006 évi átlagos 48 ezer dollárához képest.

A bankok eddig összesen 300 milliárd dollárt vesztettek. A beruházók óvatosabbakká váltak és a bankoknak saját tartalékaikra kell hagyatkozniuk, ezért takarékoskodásra kényszerülnek.

James Poisso, aki a Wall Street egyik vezető cégénél dolgozik, elmondta, hogy a munkaadó még a hagyományosan az alkalmazottak rendelkezésére bocsátott teászacskókon és gyümölcsökön spórolni kezdett.

John Challenger, egy pénzügyi cég társtulajdonosa szerint az alkusznak ma kevesebb pénzért többet kell dolgoznia.

"Elvárják a tradertől, hogy több cikkel foglalkozzon, miközben keresete csökken" - részletezi a folyamatot Michael Sciotto, a Traders Magazine szerkesztőségi igazgatója.

Az amerikai Morgan Stanley és a svájci UBS pultjainál néhány hónapja "többkártyás alkuszok" tűntek fel.

Ez az új sokoldalúság lehetővé teszi az ilyen kiváltságos és drága alkalmazottak számának csökkentését. Az év eleje óta a traderek száma 20 százalékkal csökkent - volt, akit elbocsátottak, mások önként távoztak posztjukról.

"Nyugtalanok vagyunk" - mondta az AFP-nek egy francia bank amerikai fiókjában dolgozó francia alkusz, aki jövedelmét saját bankjának részvényeibe fektette.

Attól tart, hogy a veszteségek nyomán a bankja megszünteti az amerikai leányvállalatát. Máshová mennie azért nehéz, mert a trader szaktudása nehezen alkalmazható más gazdasági szektorokban.

"Ebben a szakmában a kerék gyorsan forog. Arra gondoltam, hogy az árutőzsdékre specializálom magam, de aztán lemondtam erről, mert ez a piac is felrobbanhat" - mondja Michael.
"Jobb időt hagyni az időnek, hagyni, hogy a bankok tisztázzák a helyzetet" - filozofál James Poisso.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását