2024. május 12. - Pongrác

Elhunyt Victor A. McKusick

86 éves korában elhunyt Victor A. McKusick, a Humán Genom Projekt egyik megtervezője. A tudóst kedden a marylandi Towsonban érte a halál - adta hírül a Johns Hopkins Egyetem.
2008. július 24. csütörtök 09:51 - Hírextra
McKusick kardiológusként végzett a Johns Hopkins Egyetemen, ám munkásságát az orvosi genetikának szentelte már az ötvenes évek végétől. 1957-ben alapította meg a Johns Hopkins orvosi genetikai tanszékét.

Kutatásai során a genetika és a betegségek közötti kapcsolatot kereste, 1966-ban adták ki először 1500 örökletes rendellenességet leíró könyvét Mendel-féle öröklődés az embernél címmel. A kötet mára már húszezer címszót tartalmaz.

McKusick az elsők között volt, akik 1969-ben javasolták az emberi géntérkép elkészítését, majd segédkezett a Humán Genom Projekt és a Genomics című szakfolyóirat megalapításában.
Az orvosgenetikus 2001-ben kapta meg az Egyesült Államok legjelentősebb tudományos díját, a National Medal of Science-t.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását