2024. április 19. - Emma

Organaavatás Szentbékkállán

Kocsis Zoltán, Kossuth-díjas zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója avatja fel vasárnap Szentbékkálla 140 éves, felújított orgonáját.
2008. július 22. kedd 17:44 - Hírextra
A hagyományos Káli Vigasságok kiemelt eseményeként ünnepi hangversenyt is tartanak vasárnap délelőtt a szentbékkállai templomban - közölte kedden Lami Krisztina, a Nemzeti Filharmonikusok sajtóreferense a távirati irodával.

A templom 1868-ban felavatott orgonáját ifjú Ország Sándor pesti műhelyében készítették. Az elmúlt csaknem másfél évszázad több viharát is megélt hangszer ónsípjait az I. világháború idején hadicélokra beolvasztották, majd apróbb javítgatások után a világhírű pécsi Angster cég reparálta 1936-ban, de a rákövetkező háború ismét sok kárt okozott benne.

A huszonegyedik századra a hangszer "elfáradt", hangja, mechanikája megkopott. A hitélet gyakorlatában és az elmúlt évtizedben szerencsésen megszaporodott templomi koncerteken is egyaránt akadályt jelentett a hangszer leromlott állapota. Így az önkormányzat és az egyházközség kezdeményezésére a helyi lakosok és a faluhoz kötődő számos személyiség mozgalmat indított az orgona felújítására.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Szakmai Kollégiumánál időközben elnyert pályázat összege fedezetet nyújtott a költségek majdnem felére, ez nagy lendületet adott a magánadományok sikeres gyűjtéséhez. Végül a Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) jelentős támogatása nyújtott garanciát a költségek teljes fedezetére.

A hangszer felújítását Albert Miklós, az orgonaszekrény restaurációját Schwartz Rezső mesterek végezték.
Vasárnap a kis Káli-medencei település lakosai és a vidék, a falu hazai és külföldi szerelmesei egyebek között Bach, Albinoni, Luzzi műveit hallhatják Kocsis Zoltán, Molnár András operaénekes és a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar tolmácsolásában.
Jelképesnek szánt gesztusként a koncert első számát, Gluck a "Boldog lelkek táncát" két szentbékkállai fiatal, Horváth Laura és Németh Gergely szólaltatja meg. A hangverseny házigazdája Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Szentbékkállán azt tervezik, hogy a Fellner Jakab által tervezett késő-barokk templomban - élve a felújított hangszer adta lehetőségekkel is - a jövőben a nyári hónapokban rendszeressé teszik a templomi hangversenyeket, számítva a Balaton-felvidéken és a Káli-medencében élők, az oda ellátogatók érdeklődésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását